5000 metrelere uzanan yolculuk: Pastoruri Buzulu

Pastoruri buzulu, Peru’nun Cordillera Blanca bölgesinde Huaraz şehri yakınlarında yeralıyor.  Peru yolculuğumu takip edenler hatırlarlar, Peru’nun And Dağları bölgesinde pedalladığım sıralarda sürekli 2000 mtlerden yaklaşık 5000 mtlere pedal basıp, sonra tekrar 2000 mtlere indiğim dağ geçişleri ile vardığım Huaraz şehrinde uzun bir süre kalıp, dağ yürüyüşleri, buzul ve göl yürüyüşleri yapmıştım. Pastoruri buzulu da bunlardan biri.

Önce kısaca Huaraz’dan bahsedeyim size. Huaraz, doğa tutkunlarının, dağcılık, kaya tırmanışı meraklılarının Peru’daki uğrak yeri. And Dağları’nın Cordillera Blanca bölgesi yakınlarındaki bu şehirde, yürüyüşlerden önce ve sonra turistler konaklıyor yada ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bu bölgeye turlar düzenleyen turizm firmaları bu şehirde bulunuyor.

Bisikletimle ulaştığım Huaraz’da El Tambo Hostel’de konakladım. Gecelik 10 Sol ( 11 TL civarında) Bisiklet yada motorsiklet koymak için bahçe de yer var.

Bu bölgenin en önemli trekking rotalarından Santa Cruz yürüyüşüne de bu şehirden ulaşım sağlanıyor. Herhangi bir yürüyüş ekipmanınız olmasa dahi Huaraz’daki doğa sporları mağazalarından herşeyinizi temin edebilir yada kiralama yapabilirsiniz.

Huaraz’dan kalkan turlardan biri ile Pastoruri buzulunu ziyaret ettim. Bu tarz günübirlik turların ücretleri hemen hemen aynı fiyat ve aynı servisi sunuyorlar. Ulaşım ve otobüs içinde rehberin bilgilendirmesi.  Bu tur firmalarından birisine 25 Sol (Yaklaşık 27 TL) ödeyerek tura katıldım.

Sabah saat 9.00 civarında hostellerden tur aracı katılımcıları aldı. Huaraz 3000 mtlerde bir şehir ve gideceğimiz buzul 5000 mtlerde. Rehberimiz yükseklikten etkilenmememiz için koka yaprağı çiğnememizi tembih etti.

Dağ yollarından yavaş yavaş ilerlemeye başladık. Buzul öncesi sıcak su kaynaklarının bulunduğu bir bölgede kısa bir fotoğraf molası verdik.

Peru’nun turistik bölgelerinde sıkça karşılaşabileceğiniz, hayvanları süsleyip püsleyip para karşılığı fotoğraf çektirme ticareti burda yine karşıma çıktı ne yazık ki.

Pastoruri buzulunun bulunduğu bölgeye geldiğimizde araç bizi 4800 mt de bıraktı. Buzula ulaşmak için 2 alternatif var. Yürümek istemeyenler için at kiralama yada  soluk soluğa bir yürüyüş.

Yaklaşık 40 dakikalık bir yürüyüşle buzula ulaştım. Mesafe kısa fakat yükseklikten dolayı hızlı hareket edemiyorsunuz.

Buzullara güneş gözlüksüz bakmak neredeyse imkansız, beyazlıkları ile gözalıyor. Hava güneşli fakat rüzgar şapka uçuran cinsten.

Daha önce Peruluların kayak yapmak için buraya geldiklerini duydum fakat ben gittiğimde buzullara çıkmak yasaktı.

Pastoruri buzuluna gittiğimde ocak ayıydı. Her sezonda bu buzul ziyaret edilebiliyormuş. Yürürken polarımla, buzula ulaştığımda da kışlık montumlaydım. Yeterli geldi. Güneş kremi mutlaka kullanmak gerekiyor bu tarz bölgelere gelindiğinde, onu da buraya not düşeyim.

Yürüyüş yolu taşlarla döşenmiş, rahat bir ayakkabı ile yürüşünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

Dönüş yoluna geçtiğimizde yağmur yağmaya başlamıştı.

Peru, doğası ile beni etkileyen ülkelerden biri oldu. Eğer bu bölgeye gelmişseniz mutlaka Laguna 69’u da ziyaret etmenizi öneririm. Laguna 69 ile ilgili yazıma BURADAN ulaşabilirsiniz.

Category: Peru
Tags: Peru

Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Bunlarda İlginizi Çekebilir