Ben Kimim?

“Ruhunu gökgürültüsü ve şimşeklerin beslediği ateşli toprakların kadınıyım. Modern dünyanın aşırı evcilleştirilmiş kadınlarının yaşadığı sıcak evlerden kaçıp yemyeşil ormanlara, heybetli dağlara, gürül gürül suların çağladığı vadilere, yağmurların yıkadığı patikalara sığındım.”

Röportajlar

Sıkça Sorulan Sorular

Kendimi bildim bileli geziyorum aslında. İlk kez yurtdışına tek başıma 18 yaşımda çıkmıştım. İş hayatım boyunca da tatillerimi Türkiye ya da farklı ülkeleri keşfederek geçiriyordum. 2012 yılında 30 yaşımdayken işimden istifa ettim, evimi kapattım, sırt çantamı sırtlanıp yola çıktım. O günden beri de gezerek hayatımı sürdürüyorum.

Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Brezilya, Bolivya, Danimarka, Ekvador, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Küba, Lübnan, Kolombiya, Macaristan, Malta, Meksika, Norveç, Paraguay, Peru, Slovakya, Suriye, Şili, Tunus, Türkiye, Uruguay, Yunanistan

Yola çıktığımdan bu yana tek başıma geziyorum. Tek başıma geziyorum anlamı, nereye ne zaman gideceğim, ne kadar süre kalacağıma, kiminle gezeceğime tek başıma karar veriyorum. Fakat zaman zaman yol arkadaşlarım oluyor. Bir de Latin Amerika ülkelerine düzdenlediğim turlara katılan dostlarla da geziyorum.

Kadınsan zaten sürekli kendini koruyup kollaman gerektiğini öğreniyorsun şu hayatta.  İstanbul’da yaşarken de bu böyleydi. Yolda ise; bilmediğim bir çevre olduğu için bir tık daha dikkatli olmaya çalışıyorum. Riskli gördüğüm hiç bir şeye adım atmıyorum, otostopla seyahat ederken de, bisikletle pedallarken de “Yalnız mı seyahat ediyorsun?” sorusuna genelde “İlerde/geride arkadaşlarım var” gibi yalnız olmadığımı belirten cevaplar veriyorum. Kamp yapıyorsam genelde kimsenin beni göremeyeceği ya da herkesin rahatça görebileceği ve bir sorun oluşması durumunda kolayca yardım isteyebileceğim alanları seçmeye çalışıyorum. Gece, tek başıma şehirlerde dolaşmıyorum.  Önce kendime sonra Evren’in koruyucu gücüne inanıyorum.

Zorluklarına odaklanırsam, yola devam etmem zorlaşır ve kendimi sürekli kısıtlanmış hissedeceğim için yolda kadın olmanın avantajlarına odaklanıyorum. Bir çok kişi sırf kadın olduğum için bana evlerinin kapısını açtığını söylüyor. Otostop çektiğim zamanlarda, erkeklerden çekindiği ve bu yüzden aracına almadığını ama kadın olduğum icin beni aracına aldığını söyleyen bir çok şoför ile tanıştım. Tanıştığım kişiler kadın olduğum için daha fazla koruyup kollamaya çalışıyor örneğin.

Güney Amerika yolculuğumun ilk zamanlarında kısa bir süre takipçilerimden bireysel destek ve kurumsal sponsorluklar alarak, tanıtım yazıları yazarak ve bloguma reklam alarak yoluma devam ettim. Fakat artık bunlardan herhangi bir gelir elde etmiyorum.

2018-2019’da Ekotürk TV’de  İşim Gücüm Gezmek isimli gezi programın yapımcılığını yaptım.

2018’den beri yılın belli dönemlerinde Latin Amerika ülkelerine grup ve bireysel geziler organize ediyorum. Düzenlediğim gezilere göz atmak isterseniz TIKLAYIN

Gezdiğim ülkelerde tanıştığım el emekleri ile hayata tutunan kadınların ürünlerinin satışını yapıyorum. DUVARLARI DELEN KADIN ELLERİ isimli instagram hesabı üzerinden satışın gerçekleştiği bu ürünlere göz atmak isterseniz TIKLAYIN

Evet korkuyorum, ama kulaklarımı korkularıma kapatıyorum. Korkularıma kulak verdiğimde yoluma devam edemeyeceğimi de biliyorum. Bununla ilgili şu yazıma göz atabilirsiniz.

Yukardaki yazı seni tatmin etmediyse bir de şöyle bir yazım var okumak istersen :

Lütfen bana artık şu 5 soruyu sormayın!

Couchsurfing ve warmshowers siteleri aracılığı ile yerel  kişilerin evlerinde ya da polis, itfaiye, sağlık merkezlerinde, yerleşim yeri olmayan dağ, bayır, çöl gibi yerlerde çadırımda konaklıyorum.  Bunların hiç biri için imkan bulamadığımda ucuz hostellerde, pansiyonlarda konaklıyorum. Gönüllü olarak çalıştığım yerlerde ise çalıştığım yerde konaklıyorum.

2012’de yola çıktığımda çat pat bir İngilizcem vardı. Kendimi ifade etmekte ya da sorulan soruya cevap vermekte zorlandığımı söyleyebilirim, konuşulanların da %30’unu ancak anlıyordum. İtalya’da yaşadığım sürede İtalyanca öğrendim, Güney Amerika’ da ise ilk 6 ay sürekli İngilizce konuşarak İngilizce’mi geliştirdim. Daha sonrada İspanyolca öğrenmeye başladım. Herhangi bir dil kursuna gitmedim. Yolculuğun bana kattığı ve en gurur duyduğum şey gezerken 3 farklı yabancı dil öğrenmiş olmak. Bununla ilgili şu yazıma göz atabilirsiniz

https://isimgucumgezmek.com/5-yilda-3-yabanci-dili-nasil-ogrendim.html

Sicilya’nın benim için yeri ayrıdır. İşimden ayrılıp yola çıktığım zaman ilk durağım Sicilya’da Etna Dağı’nın etekleri altında Bronte kasabasıydı. Doğasının muazzamlığı, zengin kültürü, lezzetli yemekleri, insanların misafirperverliğinin mükemmelliği dışında, iç yolculuğumda da bir çok kapı açmamı sağladı.

Başka bir özel ülke ise Şili’dir benim için. 15 ay boyunca kuzeyinden güneyine kadar neredeyse görmedik yer bırakmadım ve harika insanlarla tanıştım.

Accell Bisiklet’in yolculuğuma özel olarak ürettiği CARRARO marka bisikleti kullanıyorum. Bisikletimin özelliklerini merak edenler şöyle buyrun:

https://isimgucumgezmek.com/bisikletim-hermes-alaskaya-pedallamak-icin-hazir

Evet, 2014 yılında Brezilya’da silahlı soyguna uğradım. Ayrıntıları için şu yazıma göz atabilirsiniz.

2023 yılında ise Peru’nun başkenti Lima’da motorsikletli bir hırsız elimden telefonumu çekip alıp kaçtı.

Eğer girişken biriysen, Güney Amerika’da gördüğüm ülkelerde para kazanacak işler bulabilirsin. Her şey senin girişkenliğine ve gözünü/kulağını dört açmana bakıyor. Müzik ya da sokak gösterileri yaparak, yaptığı el işlerini satarak gezen bir çok gezginle tanıştım.

Bisikletle seyahat ederken yanımda kitap taşımak ağırlığıma ağırlık katıyor. Ayrıca Türkçe kitap bulmamda bu kıtada pek mümkün olmadığı için cep telefonuma internetten kitap indiriyorum ve telefondan okuyorum.

Garanti Bankası’nın Mastercard debit kartını kullanıyorum . Güney Amerika’da bazı ülkelerde bulunan bankalardan para çekerken komisyon ödemem gerekiyor fakat komisyon almayan bankalarda bulunuyor. Yurtdışında kullandığım bankaların listesini tutmuyorum, debit kartımla para çekip az komisyon ödediğim bankaları tercih ediyorum.

Cevap veremeyeceğim bir soru. Maliyetler rotaya göre değişkenlik gösterir. Ayrıca gezi maliyeti dediğin şey bireyseldir. Benim bile aynı ülkede, aylara göre harcamalarım değişiklik gösteriyor. Bazı aylar ücretsiz konaklama konusunda çok şanslı oluyorum ve giderlerim azalmış oluyor. Bazı aylar ise aynı şans olmuyor, şehirlerde olduğum zamanlarda yemek masrafım da artıyor (Genelde küçük yerlerde gıda daha ucuz oluyor) üstüne şehir içinde toplu ulaşım aracı kullandığım zamanlarda masraflarıma bu kalemde ekleniyor. Senin beslenme alışkanlığın ile benim ki bir değil. Özel harcamalarımız birbirinden farklı. Ben x harcadım dediğim ülkede sen daha azını ya da daha fazlasını harcayabilirsin.

Bizimkiler beni İzmir’de dünyaya getirmiş, sonrada Ege’nin köylerine, kasabalarına oradan da Çanakkale’ye taşımışlar. Üniversite için İstanbul’ a göçtükten sonra yola çıkana kadar hep İstanbul’da yaşadım. Bu göçler sonucu nereli olduğum konusu hep karmaşık bir cevap ama nihayet anladım ki benim ülkem de memleketim de Dünya.

www.workaway.info sitesi aracılığı ile gönüllü arayan yerlere ulaşıyorum. Arkadaş tavsiyesi ile bulup, çalıştığım yerlerde oldu.

Şili Patagonyası’ndan başladım, Bolivya’dan Peru’ya ulaştım. Peru’dan sonrada Amazonlar bölgesine doğru pedallayarak Kolombiya’ya giriş yaptım.  Kolombiya’yı pedalladıktan sonra uçakla Küba’ya uçtum ve adayı pedallayarak Kolombiya’ya geri döndüm. Kolombiya’dan sonra Orta Amerika ülkelerini de pedallayıp Meksikaya’ ya varmak istiyorum. Vize işlerini halledebilirsem Alaska’ya kadar pedallamak ise aklımın içinde dönüp dolaşan güzel bir hayal 😉

Türkiye’ye dönmek gibi  bir planım yok. Dünyayı geziyorum.

İçinde bulunduğum bir seyahat değil, hayatımı bu şekilde yani göçebe olarak sürdürüyorum. Yerleşik düzene geçmek istediğimde, kendi sebze ve meyvemizi yetiştirebileceğimiz, temel ihtiyaçlarımızı kendi başımıza karşılayabileceğimiz, bir çok insanı da içine dahil etmek istediğim bir çiftlik projesi var aklımda.

İstediğin ülkeden! Senin ne istediğini ben nasıl bilebilirim ki?

Bu başlı başına bir danışmanlık işi. Yolculuğuma maddi destek olursanız zaman ayırıp tabi ki rotanızı hazırlama ve yol öncesi hazırlıklarınız için size danışmanlık yaparım.

Yolculuğuma maddi destek verirseniz en kral doğum günü mesajını ileteceğim bir video çekebilirim 😉

Şili’de ve Peru’da telefonuma kontürlü(paralı) hat aldım, interneti akıllı telefonumda kullanabildim. Diğer ülkelerde wi-fi bulduğum noktalarda internete bağlandım. Şehir meydanlarında, kafe/restoranlarda, hostellerde ya da konakladığım lokal kişilerin evlerindeki interneti kullandım. Ama pedallarken çölde/dağda internetsiz geçen çok günüm oldu.

Güzel kardeşim hayatınla ilgili kararlar konusunda heleki böyle ciddi bir konu hakkında sana ne yapacağını söyleyecek kişi ben değilim. Sadece sana şu kadarını söyleyebilirim; özgüvenimin yüksek olmasının nedenlerinden biri de üniversite mezunu olduğum içindir, ister okuduğun bölümün mesleğini yap ya da yapma üniversite okumak sadece seni meslek sahibi yapmaz, eğitim sistemi tartışılır fakat üniversite hayata karşı bir bakış kazanmanı sağlayacak yerlerden biri. Okuduğum bölümü de, okulumu da çok sevmedim ama harika deneyimlerim oldu üniversite de ki beni bugünlere getiren. Yolun açık olsun.

2004 – 2012 yılları arasında 9/6 HSBC Bank Genel Müdürlüğü’nde çalışıyordum. En son Kurumsal İletişim departmanında Sosyal Aktiviteler ve Sosyal Sorumluluk projeleri koordinatörlüğü yaptım.

Turlarla ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için TIKLA

Aynı zamanda internet siteme abone olursan gezi duyuruları mailine ulaşır.

Buna cevap veremem. Bu size, gideceğiniz ülkeye, iletişimlerinize, doğru zamanda doğru yerde olmanıza, önünüze çıkan fırsatlara hazır olmanıza bağlı.

Brezilya Portekizce ve diğer ülkelerin neredeyse hemen hemen hepsi İspanyolca konuşuyor. İspanyolca bilmeden bu ülkelerde gezebilir misiniz sorusunun cevabı evet gezebilirsiniz ama dil bilmediğiniz için günlük yaşam içinde iletişim kuramadığınız için çok kolay akmaz yolunuz. Turistik yerler dışında İngilizce bilenlerle pek karşılaşmazsınız. Benim önerim daha rahat bir başlangıç yapabilmek için İspanyolca çalışmanız. Günlük konuşma diyaloglarını bilerek gelseniz sonra dilinizi ilerletmeniz kolay olur. Ben ilk kez Güney Amerika’ya geldiğimde İspanyolca bilmiyordum ama İtalyanca bildiğim için ve İtalyanca İngilizce aynı dil ailesinden geldiği için bana İtalyanca biliyor olmam kolaylık sağladı.

Tutar derim tutmaz, tutmaz derim tutar. Bu sorunun cevabını kendimce vererek böyle bir işin sorumluluğunu alamam. İş kurma planlarınız için Türk Konsolosluğu / Elçiliği ile iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye ve Güney Amerika ülkeleri arasındaki bu ilişkilere ve evleneceğim mesajlarına son günlerde sıkça denk geliyorum. Kimseyi bu konuda olumlu/olumsuz yönlendiremem. Hayat sizin hayatınız. Gideceğiniz ülke ile ilgili paylaştığım videoları youtube kanalımdan izleyerek fikir sahibi olabilirsiniz ama sizin için ekstra bir şey yapmam ve bilgi vermem mümkün değil. Kolombiyalı biri ile evliyim ama yüz yüze tanışıp, 1 sene beraber olduktan sonra evlenme kararı aldım.

Avrupa’ya gider gibi ucuza uçak bulunamıyor benim bildiğim. Ben de www.skyscanner.com sitesinden araştırıyorum uçak biletlerini. Aktarmalı uçuşlar direkt uçuşlara oranla daha uygun oluyor. İspanya ya da Fransa üzerinden transit aktarma yaparak uçtum ben de şimdiye kadar. Eğer aktarmalı biletiniz self-transfer değilse bu ülkeler aktarma sırasında transit vize istemiyor. Fakat lütfen bu bilgilerin buraya yazıldıktan sonra zaman içinde değişebileceğini göz önünde bulundurarak siz yine de yetkili yerlerden de araştırmanızı yapın. Avrupa ya da Amerika için vizeniz varsa self aktarmalı daha uygun olabilecek uçuşlar bulabilirsiniz belki. Ama benim bu konuda deneyimim yok.

iletişim

Bana Ulaşın