Latin Amerika keşif yolculuğumun ilk durağı Brezilya’da 3 ay hem gezip hem gönüllü olarak çalıştıktan sonra şimdi 2. durağım Paraguay’dayım.
Paraguay, Arjantin, Brezilya ve Bolivya arasına sıkışmış kalmış bir ülke. Bu sıkışmışlık insanların hayatlarına da yansımış sanki. Paraguaylılar’da,Güney Amerika insanlarının yüksek enerjisini görmek pek mümkün değil. Tabi bir de ülkenin geçmisine de bakmak lazım. Zamanında çok çekmiş bu ülke komşularından. Brezilya, Arjantin, Uruguay.. Hepsi bir olmuş, saldırmışlar, uzun yıllar sürmüş kanlı savaş. Her bir ülke bir parça almış Paraguay’dan. Paraguay’ın kaybettiği sadece toprak parçası olsa keşke! Üstüne üstlük erkek nüfusunun %90’ını da bu savaşta kaybetmiş. Bunun üzerine kilise, bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesinin önünü açan bir karar almış. (Bu durum bir yerden tanıdık mı geldi size de! )Kadınlar fabrika misali çocuk yapmışlar habire ama bugüne geldiğimizde ülkenin tüm nüfusu bir İstanbul bile etmiyor, 6.800.000’i biraz geçmişler. Ama hala çalışmalara devam, neredeyse gördüğüm 3 kadından 1’i hamile.
Brezilya Sao Paulo’dan bindiğim uçak Paraguay Asuncion havaalanına indiğinde zaman 50 yıl geriye sarıyor birden. 50 yıl önce biri bu ülkenin düğmesine basmış, öylece kalmış herşey. Zamanının en iyi eğitim sistemine sahip, Güney Amerika’daki demiryolu ağını başlatan bu ülke savaşlardan sonra toplayamamış kendini.
Evler 2. katı çıkamamış, otobüsler de klima yok, pencereden giren rüzgarla bi nebze olsun ferahlıyorsunuz. Akıllı bilet sistemi yok, ver parayı al bileti
Türk filmlerinden fırlamış otobüsler renkleriyle şehrin caddelerini süslüyor. Otobüslerin içi en havalı kadife kumaşlarla döşeli, en püsküllüsünden saçaklı üstelik. Dikiz aynasında bir Hülya Avşar fotoğrafı eksik. Onun yerine İsa fotoğrafları süslüyor otobüsün içini. Nede olsa Paraguay sıkı bir Katolik ülke.
Paraguay’ın başkenti Asuncion’da bir Yoga Merkezi’nin bahçesinde gönüllü olarak bahçıvanlık yapıyorum. Kazmayı küreği aldım yine elime. Benden mutlusu yok Katolik bir ülkede Budist bir rahibe ile aynı evde yaşıyorum. Ayrıca vejeteryan 1 köpek ve 4 kedi de bizimle birlikte yaşıyor.
Daha once İtalya’da bir kilisede gönüllü olarak çalışmıştım. Kilisenin okuluna gelen çocuklarla atık malzemeleri dönüştürerek oyuncaklar yapıyorduk. Brezilya’da da Budist bir rahibenin çiftliğinde çalışmıştım. Rahibelerle çalışmaya alışkınım o nedenle. Fakat buraya gelene kadar rahibeler sadece gülümser, kahkaha atmaz sanırdım. Fakat Didi’yi tanıdıktan sonra fikrim değişti. 5 öğün meditasyon yapıp, 5 öğün kahkaha atıyor. Hayat ona güzel!
Paraguay yarı tropikal iklime sahip. Bir gün sıcaktan dolayı sırılsıklamsınız, ertesi gün yağmurdan dolayı. Yağmur yağmaya görsün caddeler, sokaklar dere olup akıyor. Benim icin en güzel gokgurultusune sahip ulke Paraguay! Öyle kudretli ki, hayran olmamak içten değil. Yağmur sesi ve gökgürültüsü, bu ülkede müzik gibi…Yağmur yağmaya başladığı zaman bahçede doğanın müziğine dans ederek eşlik ediyorum. Doğanın sesine kulak ver, en güzel şarkıları o söylüyor!
https://www.youtube.com/watch?v=PHbFUSOJgQU
“Eğer yağmur yağınca içeri gireceksen; seninle gitmem uzak ülkelere.”
Umay Umay