2012’de çıktığım yolculuğumdan bu yana özellikle bisikletle seyahat etmeye başladıktan sonra yılda en az 200 günümü kamp yaparak geçiriyorum. Aşağıda bahsettiğim bütün kamp malzemelerini hep yanımda taşıyorum. Kamp yapmak için ihtiyacım olan ve kullanmakta olduğum kamp malzemelerim şöyle:
ÇADIR
MSR markasının Hubba Hubba NX modelinin 2 kişilik çadırını kullanıyorum. 1.72 kg, sırt çantasında ve bisiklette kolayca taşınıyor. Tek kişi seyahat ediyorum fakat 2 kişilik çadır kullanmayı tercih ediyorum. Hem çantalarımı çadırın içine koymayı tercih ediyorum hem de çadırımın içinde vakit geçirmek istediğimde rahatça hareket etme imkanı veriyor.
UYKU TULUMU
Şili’deyken satın aldığım Doite markasının Summit modelini kullanıyorum. 2 kg ağırlığında, -12 ektremli. Çantasındaki mekanizma ile sıkıştırarak küçültülüyor. Yüksek rakımlarda bana yeterli gelmediği için kalın polar bir içlikle uyku tulumunda uyuyorum.
MAT
Aralık 2015’te Şili’den aldığım, ağırlığı 380 gramlık Doite marka matı kullanıyorum. Rulo yaparak taşıyorum. Ağır olmasa da hacim olarak fazla yer kaplıyor. Neden şişme matlardan kullanmıyorsun diye sorabilirsiniz. 2 matı da kullandım ve bu matı kullanıyor olmamın 2 önemli nedeni var. Birincisi; sert zeminde yatmayı seviyorum, ikincisi ise yoga da yaptığım için bu matı kullanarak ayrıca yoga matı taşımak zorunda kalmıyorum. Ayrıca şişme matla kötü bir kamp deneyimim var, şişme yatak delinince bildiğiniz çadırın içinde yerde yatarak 1 haftalık yürüyüşü tamamlamak zorunda kalmıştım.
HAMAK
Şili’den aldığım Lippi marka hamak yükte hafif ama keyifte ağır basıyor. 100 gramlık hamak, eğer uygun ortam varsa uyumak için ilk önceliğim. Çadır kurmakla hiç uğraşmayıp hamağa hızlıca atıyorum kendimi. Ayrıca sadece uyumak için değil gündüz de keyif yapmak için birebir. Bir gün Güney Amerika’da Amazonlar’da gemi yolculuğu yapmak istersen ilk öncelikli ihtiyacın hamak olacak, çünkü herkes gemide yan yana gerilmiş hamaklarda uyuyarak günlerini geçiriyor yolculuk boyunca.
SIRT ÇANTASI
SPX Outdoor mağazasının hediye ettiği Jack Wolfskin markalı 42 litrelik highland trail model sırt çantasını kullanıyorum. Bisikletim ile pedallarken sırt çantasını arka bagaj tutucunun üzerine sabitliyorum. Sıklıkla yaptığım dağ yürüyüşlerinde bu çantaya çadır, mat, uyku tulumu, mutfak setimi ve bir kaç parça kıyafeti sığdırabiliyorum. Kamp malzemeleri olmayan ve minimalist seyahat etmek isteyenler için oldukça kullanışlı bir çanta. Çantanın hem üst taraftan hem de önünden açılabiliyor olması çantanın içinden eşya arama sırasında kolaylık sağlıyor.
OCAK
Bisiklet Gezgini’nin hediyesi olan MSR markasının Whisperlite International model benzin ocağını kullanıyorum. Çok ucuz bir malzeme değil fakat kullandıkça anlayacaksınız ki verdiğiniz paraya değecek kadar size az maliyet çıkartıyor. Benzin, kerosen ve whitegaz ile kullanabiliyorsunuz. Bu üründen önce kartuşlu kamp ocağı kullandım. Fiyat olarak daha ucuz tabi fakat her yerde kartuş bulmak mümkün olmuyor. Bolivya’da yüksek yaylalardaki köylerde pedalladığım sırada yedek olarak yanımda taşıdığım kartuş da bitince yemek pişirme konusunda oldukça zorlanmıştım. İlk ulaştığım şehirde de kartuş bulamamıştım. Şu an kullandığım MSR’ın bu benzinli ocağı ile müthiş rahat ettim. Yedek kartuş düşünme derdim yok, köyde kasabalarda bile rahatça yakıt bulabiliyorum. Ayrıca sıklıkla kamp yapıyorsanız bu ürün daha ekonomik oluyor. Ayrıca rüzgar engelleyici aparatla rüzgarlı havalarda da yemek kolaylıkla pişirebiliyorum.
TENCERE-TABAK-KAŞIK-ÇATAL
Yemek pişirmek için fotoğrafta gördüğünüz birbirinin içine geçirildiğinde tek bir tencere olan seti kullanıyorum. Tahta kaşık ve çatalım ve birde kokonat kabuğundan bir tabağım var. Tencerelerimde 2 kişiye yetecek kadar yemek pişirebiliyorum, genelde 2 kişilik yemek pişirip bir sonraki öğün için yemeğimi hazır etmiş oluyorum.
SU FİLTRESİ
Bolivya’da çeşme suyundan zehirlendikten sonra su temizliğini sağlayan filtreyi yolculuğumdaki olmazsa olmazlar listesine ekledim. Su, temel ihtiyaç ve her gün suya para vermek bütçe için maliyetli ayrıca her zaman yolda şişe su satın alma imkanınız da olmuyor. O nedenle MSR markasının Hyperflow Microfilter modelini kullanıyorum su ihtiyacımı karşılamak için. Çok hafif ve oldukça kullanışlı.
Duvarları Delen Kadın Elleri projem kapsamında illüstrator Güldeniz Yılmaz’ın yolculuğumdan esinlenerek çizdiği çizimin bulunduğu kupa da yolculuğumda bana eşlik ediyor. Siz de bu kupadan satın alıp yolculuğuma destek olmak isterseniz TIKLAYINIZ
TERMOS
SPX Outdoor mağazasının hediye ettiği 0.9 litrelik Jack Wolfskin markasının Thermo Grip model termosunu kullanıyorum. 12 saat sıcak suyu muhafaza ediyor. Ebat olarak bisikletimde suluk haznesine sığdığı için de taşıma ve kullanma kolaylığı sağlıyor. Kapağını bardak olarak da kullanabiliyorum. 610 gr ağırlığı var, ekstra bir ağırlık gibi dursa da özellikle benim gibi gün içinde sıcak içecek tüketmekten hoşlananlar için dış ortamlarda kullanmak için ideal. Günde 2 kez sıcak su hazırlıyorum ve ardından tüm gün kullanıyorum.