Peru’nun Nazca şehri, başkent Lima’ya 430 km uzaklığında ülkenin güneylerinde yeralıyor. Şehir, Nazca çizgileri ve yakınlarında bulunan diğer arkeolojik alanlar nedeniyle turistlerin uğrak yerlerinden biri. Fakat şehrin içinde görülmeye değer pek bir şey olmadığı için günübirlik bile bu şehre gelinebilir.
2 sene kadar önce Patagonya’da yolumun kesiştiği, sonrada defalarda biraraya gelip minik geziler yaptığımız, kahve sohbetlerinde birbirimizle dertleştiğimiz, bugünlerde Şili’de yaşayan Peki Şimdi Nereye? gezi blogunun gezgini canım arkadaşım Yeliz ile yine planlarımızı denk getirip Lima’da buluştuk ve 4 gün birlikte Peru’nun bazı bölgelerini keşfettik, bu keşiflerin içine Nazca çizgilerini de ekledik.
Planımız öğle saatlerine doğru şehre ulaşıp, uçak ile Nazca çizgilerini ziyaret etmek daha sonrasında gece yolculuğu yaparak ben Şili sınırında yeralan Tacna şehrine gidecektim, Yeliz’de Cusco’ya doğru yol alacaktı. Bir gün önce Ica şehri yakınlarında yeralan Huacachina vahasındaydık.
Güneş hep güzel batar ve güzelliklerle doğar ama Huacachina’da bir başkaydı sanki… Peru gezi planınızda Nazca çizgilerini ziyaret etmek varsa öncesinde yada sonrasında yaklaşık 150 km mesafedeki Huacachina‘yı da planlarınız arasına almanızı öneririm.
Peru çöl bölgesinde yeralan ve oldukça turistik bu vahada kum kayağı yapmaktan biraz yorgun ama mutlu bir şekilde otobüsle Nazca’ya ulaştık. İnternetten yaptığımız araştırmalar sonrasında en ekonomik bulduğumuz Alas Peruanas şirketinin ( www.alasperuanas.com ) uçakları ile Nazca çizgilerini kuşbakışı görebilmek için online rezervasyon yaptırdık bir gece önceden. Kalkış ve iniş 30 dakika süren uçak yolculuğu için 80 Dolar ödedik, aynı zamanda havalimanı vergisi olarak ekstra 15 Peru Sol ödemek gerekiyor havalimanında. 30 dakikalık bu tur için bu ücretler bence çok fazla fakat başka bir alternatif ne yazık ki yok.
Ayrıca bu uçak yolculuğu için sağlam mide gerekiyor baştan söyleyeyim, hikayenin sonunda neden böyle dediğimi anlayacaksınız.
Nazca şehrinden havalimanına kadar turizm şirketinin ücretsiz servisi ile ulaştık. Saat 16.00 uçağı için rezervasyon yaptırmıştık fakat hava koşulları ve trafiğinden dolayı biraz gecikmeli kalktı uçak.
https://www.youtube.com/watch?v=yBQKiNjzkVo
Pilot ile rehber ve bunlara ek 4 kişilik yolcu kapasitesi ile pervaneli minik uçağımıza binip kemerlerimizi bağlayıp, kulaklarımıza kulaklıklarımızı takıp Nazca semalarına doğru havalandık tüm o gizemli Nazca şekillerini görmek için.
Rehber, kalkışımızdan inişimize kadar bizi bilgi yağmuruna tuttu. Kaç metre yüksekteyiz, kaç saniye sonra hangi şekli göreceğiz, şeklin büyüklüğü, uçak önce hangi yöne yatacak, turun bitişine kaç dakika kaldı diye kulaklarımızda rehberin sesi yankılanırken bizde camlara yüzümüzü yapışmış halde şekilleri görmeye ve bir yandan da fotoğraf/video çekmeye çalışıyorduk.
Rehberimiz bu tur sırasında 14 figür göreceğimizi belirtti. Bu figürler 65 mtlik balina, 35 mtlik astronot, 50 mtlik köpek, 90 mtlik maymun, 93 mtlik sinek kuşu, 46 mtlik örümcek , 135 mtlik kondor, 135 mtlik fırkateyn kuşu, 300 mtlik flamingo, 65 mtlik papağan, 65 mtlik el, 65 mtlik ağaç ve 35 mtlik bebek kondor ve 3 km uzunluğundaki üçgenler.
”Abi nasıl yapmışlar bu kocaman figürleri yaa?” diye aklımdan geçirirken bir yandan da ”Ya cidden uzaylıların işiyse tüm bunlar” diye de geçiriyordum aklımdan tabi. Neticede günümüzde hala bu çizgilerin kimler tarafından yapıldığına dair kesin bir bilgi yok.
Çölün ortasındaki bu figürler ilk kez 1939’da gözyüzünden fotoğraflanmış. Herkes bir yorum yapmış tabi, kimi uzaylıların işi demiş, kimi Şamanlar’ın büyülü işlerinden biri olduğunu ortaya atmış. Ay, güneş ve yıldızlarla bu şekilleri ilişkilendiren de var.
Onca araştırmaya rağmen araştırmacılar tek bir fikirde birleşmiş değilller Nazca çizgileri için. Neredeyse hiç yağmur almayan, Dünya’nın en kurak bölgelerinden biri olduğu içinde bu şekiller günümüze kadar bozulmadan ulaşmış.
Araştırmacılar önce İnkalılar’ın bu çizimleri yaptıklarını ortaya atmışlar ama daha sonra bu çizgilerin 12 km yakınında yapılan Cahuachi kazı çalışmaları sonrası İnkalar’dan daha eski bir tarihte , M.Ö 5. yy ile M.S 6. yy’ları arasında bu bölgede yaşamış Nazcalılar diye adlandırılan medeniyetin buluntuları ile çizgileri ilişkilendirmişler.
Bu şekiller çok büyük oldukları için ancak yukarılardan bakıldığında farkedilebiliyor bu nedenle Pan Amerikan yolu yapılırken farkedilmediği için otoyol bazı figürlerin içinden geçiyor. Bu arada Pan Amerikan yolu, 30.000 km uzunluğu ile Dünya’nın en uzun motorlu taşıt yolu. (Panama ve Kolombiya arasındaki geçit vermez Darien Gap istisnai bir durum olarak düşünülmüş.)
”Bu kadar büyük şekilleri muntazam bir şekilde insanoğlu çizemez” diyenlere kapak olacak şekilde İtalyan arkeolog Guiseppe Orefici, önce şekillerin küçük örneklerini çizip daha sonrasında ilkokul öğrencileri ile yarım günde bir takım geometri kuralları ile şekillerin büyüklerinin çizebileceğini gösterdi.
Yolculuğun ilk 10 dakikası fotoğraf olarak ne çektiysem onları görüyorsunuz şu an. Sonrasında figürleri hem sağda hemde solda oturan kişiye göstermek için, uçağın sürekli bir sağa ardından sola doğru yatmasından dolayı midem bulanmaya başladı, fotoğraf makinamı elimden bıraktım.
Şekiller de bir acayipleşmeye başlamıştı zaten rehber ‘Şimdi ağaç figürünün üstünden geçiyoruz” diyor yan gözle aşağıya bakıyorum ne ağacı ayol bildiğin ahtapot o! Rehberin örümcek dediği figür bildiğin ellerini Meksiko dalgasındaki gibi havaya kaldırmış bir adam.
Ne açılacak cam var ne de sağda inecek var diyemiyorsun dolmuşlardaki gibi, sıka sıka bitirmek durumundayım uçak turunu.
Mide bulantısı olmasa göz açıp kapayıncaya kadar geçebilecek bir tur aslında.
Uçak inişe geçerken midemin bulantısı aklımı da bulandırmaya başladı. Belki birileri de yukarılardan bizi izliyordur, bakıp bakıp ”Ne acaip gezegenler var” diyorlardır ve akıl sır erdiremiyolardır yaptıklarımıza… Hırslarından ve egolarından dolayı birbirini katleden bizlere, yaşadığımız gezegeni açgözlülüğümüzden dolayı yokederken halimize acıyarak bakıyor olabilirler yukarılardan.
Yazıyı bitirmeden şuraya bir solukta okunacak bir kitap tavsiyesi ekleyeyim, konumuzla çok alakalı olarak Erich Von Daniken – Tanrıların Arabaları
Kitap okurken bir yandan da müzik dinlemeyi sevenler için bu kitabın yanında gidecek müzik önerim Yurima
https://www.youtube.com/watch?v=VslLZcV9ZcU
Kalın sağlıcakla ❤?
Yorum yapılmamış
Buraya bende gitmek istiyorum ama aklimda iki soru var. 1 ) Cocukla seyahat etmek guvenli mi guney amerika ulkelerinde ?. 2) Onca yol gittigimize deger mi?
Güney Amerika’da şu an Venezüella dışında diğer ülkelerde büyük sıkıntılar yok. Hırsızlık gibi olaylarla karşılaşabilirsiniz, bu da dünyanın neresine giderseniz gidin başınıza gelebilir. Çocukla seyahat edebilirsiniz ama uçağa kac yaş çocukları alıyorlar diye turizm firmasına sormanız gerekiyor. Bi büyükler zorlandık uçuşta, çocuklar için pek uygun olmayabilir de
Merhaba; Eylül’de Peru planım var. Uçakla Nazca çizgilerini görmeyi çok istiyorum. Bahsettiğiniz mide bulantısını giderici bir önleminiz oldumu? Hava koşulları ve Peru için özel bir öneriniz , dikkat etmemiz gereken önemli bir konu varmıdır?
Merhaba Hale, Lima’dan günübirlik Nazca çizgilerini görmek için tur almayı düşünüyoruz. Bu konuda fikrini alabilirmiyim. Hangi şirket güvenlidir? Uçağın kalktığı yer olarak nereyi tercih etmeli ( Bildiğim kadarıyla uçaklar Ica, Pisco ya da Nazca’dan kalkıyor)
Keyifli geziler…