Seyahat Ederken Para Kazanmanın 10 Yolu

Gezerken bir yandan da para kazanabiliyor olmak bir çoğumuzun hayalini süslüyor öyle değil mi? Neredeyse haykırarak ”Eveeeeeeet!” dediğinizi duyar gibiyim.? Evet ama nasıl?

Yurtiçinde yada yurtdışında seyahat etmek istiyoruz, Dünya turuna çıkmak istiyoruz fakat elimizdeki para ile yan şehre gitmeye bile zorlanıyoruz. Sizlerden bana gelen mesajlardaki sorulara dayanarak söyleyebilirim ki  aslında bir çoğumuzu zorlayan, seyahat edebilmenin önünde bir engel olarak duran konu;  seyahat ederken nasıl para kazanılacağı hakkında pek bir fikrimizin olmaması.

İstanbul’da özel bir bankanın Kurumsal İletişim departmanında Sosyal Aktiviteler ve Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörü olarak çalışırken, 2012’de istifa edip yola çıktığımda açıkçası okuduğum bölüm ve çalıştığım meslek dışında ne gibi alanlarda çalışıp para kazanabileceğim hakkında pek bir fikir sahibi değildim. Öyle ya öğretmenlik okuduysan öğretmenlik yaparsın, diş hekimliği okuduysan diş hekimi olarak çalışırsın ömrün boyunca yada mimarsan mimarlık ofislerinde geçer ömrün. Meslek değiştirmek biraz zordur, ”Bu yaştan sonra ne yapabilirim ki?” yada ”Yeni ne öğrenebilirim” diye zihinsel engeller de koyarız kendimize.

Gezip gördükçe, diğer gezginlerle tanışıp onların ve bir çok kişinin de kolayca yapabileceği yolda para kazanma yöntemlerini duymaya başladıkça, sadece mesleğim üzerinden para kazanma konusundaki şartlanmışlığımdan sıyrıldım.

Gezerken bir çoğunu da deneyimlediğim para kazanma yollarından 10’unu hem bana gelen sorulara cevap olması adına hem de seyahat edebilmenin önünde duran engellerden birini kaldırmaya yardım etmek için sizlerle paylaşmak istedim. Para kazanma yollarını, kendi deneyimlerimden ve birinci ağızdan dinlediğim deneyimlemiş kişilerin hikayelerinden yola çıkarak anlatacağım. Kendi hayatınız ve geziniz için uygulayabilir hale getirmek, daha derinlemesine araştırmak size kalmış tabiki ?

1 – Becerilerini/yeteneklerini paraya dönüştür

Bu başlığın altında yapabileceğiniz şeyler inanın çok geniş. Masaj yaparak, yoga öğreterek para kazanan gezginlerle de tanıştım, müzik yaparak, dans ederek yada sokak tiyatrosu yaparak para kazanan gezginlerle ise Güney Amerika’nın hemen hemen her yerinde karşılaşabilirsiniz.  Ayrıca bunlar için profesyonel olmanız da gerekmiyor. (Sağlık söz konusu olduğu için yoga ve masajı buna dahil değil) Profesyonel fotoğrafçı olmamasına rağmen fotoğrafçılık yapmak için yollara düşen ve bundan da para kazanan bir çok gezgin var.  Önemli günlerde, festivallerde fotoğraf çekip minik fotoğraf baskı makinaları ile basım yaparak bunları satıp para kazananlar da var. Berberlik yaparak Dünya’yı gezen İtalyan bir gezginle tanılmıştım mesela. Bu yeteneklerinizle yemek ve konaklamanızı bedavaya da getirebileceğiniz gibi hem de üstüne para da kazanabilirsiniz. Peru’da tanıştığım Arjantinli Alejandro, bileklik, kolye ve benzeri şeyler yapıp satarak 7 senedir Dünya’yı dolaşıyor.

2- Yiyecek / İçecek satmak

Öncelikle şunu söyleyeyim Arjantin’de, Bolivya’da, Peru’da bunu yaparak para kazanan bir çok Türk’le tanıştım ? Bizzat kendimde Şili’de deneyimledim. Özellikle Güney Amerika ülkeleri gibi sokak yemek kültürü olan ülkelerde para kazanmak için sınırsız bir seçeneğiniz var aslında. Hamburger/sandviçten tutun da, meyve parçalı yoğurda kadar aklınıza ne gelirse yapıp satabilirsiniz. Diyelim ki bunları hazırlayacak bir mutfak yok çevrenizde yada eliniz bu konulara çok yatkın değil, o zaman benim izlediğim yolu izleyebilirsiniz mesela. Şili’de 3.5 ay boyunca yaşadığım Isla Negra’da bu tarz yiyecekler yapmak için müsait bir yerim yoktu. Kaldığım yere yakın bir pastane buldum. Paraya ihtiyacım olduğunu, onların hazırlayıp sattıkları ürünleri sokakta/sahilde satarak hem onların ürünlerinin satılmasına yardımcı olmak hemde üzerine kâr koyup bu işten para kazanmak istediğimi açıkladım. Fikir onların da hoşuna gitti. O zamanlar şimdiki kadar İspanyolcam yoktu aslına bakarsanız. Çevremdeki kişilerden destek alarak kendime İspanyolca şöyle bir metin hazırladım. ”Merhaba, bu kekleri satıyorum. Satın almak ister misiniz? 1 tanesi 600 Peso, 2 tanesi 1000 Peso.” ?  İlk gün 30 tane keki bir karton kutunun içine koyup herkesin işe gittiği saatte meydandan başlayıp hastane, banka, postane, belediye gibi yerlerin de önünde geçip ilerleyerek ve insanlara ezberlediğim o metini söylerek 2 saat içinde elimdeki 30 keki satıverdim. Her geçen gün sattığım kek sayısı artarken, keklerin yanına kahve de ekledik. Haftasonları sahilin kalabalık olduğu saatlerde, keklerin hepsi hızlıca tükeniyordu mesela. Festivallerde, çeşitli etkinlik ve konser çıkışlarında yiyecek satmak, pazar arabasının içine biraları doldurup bunları kârlı bir şekilde satarak para kazanmak çok fazla zamanınızı da almamış olacak hem de.

3 – Ticaret yap

İstanbul’da yaşadığım sırada coucsurfing aracılığı ile İranlı Behzad’ı misafir etmiştim evimde. Yıllardır seyahat ettiğini, seyahat ettiği ülkelerden ürünler satın alıp bunları kendi ülkesine gönderip satışını yaptığını söylemişti. Hatta İstanbul’da kaldığı sürece oto yedek malzemeleri alıp İran’a göndermişti. Bu tarz malzemelerin İran’da daha pahalı olduğunu söylemişti. Tabi bu tarz bir ticaret, çeşitli yasal işlemlerden dolayı bir çoğumuz için oldukça komplike. Fakat daha basit bir yolu da var bu işin. Mesela Türkiye’den yola çıktınız Güney Amerika’ya geliyorsunuz. Türk kültürüne dair irili ufaklı ürünleri çantanıza ekleyebilirsiniz. Takı olur, eşarp olur efenime söyleyeyim nazar boncuklu anahtarlık olur. Bunları seyahat ederken kaldığınız hosteldekilere, otostop çektiğiniz kişilere yada herhangi bir yerde tanıştığınız kişilere satabilirsiniz. Bunları satarak seyahat ettiğinizi söylerseniz alıcısı da çok olacaktır. Tahmin değil deneyimlerime ve deneyimlemiş olanlardan duyduklarıma dayanarak bunları yazıyorum. Peru’daysanız Peru’dan ürün alıp, Şili seyahatiniz boyunca bunları satabilirsiniz mesela. Arjantin’de kitaplara çok vergi uygulandığı için diğer Güney Amerika ülkelerinden aldığı kitapları Arjantin’de satan bir gezginle karşılaşmıştım. Gerçi o da oldukça fazla bir yükün altına girmişti ama illaki siz 20 kg eşya taşın ve bunları satın demiyorum. Yükte hafif, pahada ağır eşyalar bulunuyor her yerde. Farklı ülkelerden ürünler olduğu için yerel insanların ilgisini çok çekiyor.

4 – Tur / etkinlik pazarlamak

Özellikle turistin ve turizm acentalarının bol olduğu turistik bölgelerde, popüler şehirlerdeki hostellerde bu tur satış işinden para kazanabilirsiniz. Turizm acentaları günlük yada uzun süreli olarak komisyon usulü turlarını satacak kişiler arıyorlar. Gelen turistleri tatlı dilinizle (İngilizce ve o ülkenin yerel dilini biliyor olmanız bu anlamda çok makbule geçer) tur satın almaya ikna etmeniz gerekiyor. Hatta başka bir fikir olarak; kaldığınız hosteldeki kişileri bir tur için organize ederek tur firmasından ücretsiz tur yada indirim de talep edebilirsiniz. 2014’te Arjantin Buenos Aires’te bir hostelde gönüllü olarak çalıştığım süre boyunca hostelde kalan turistlere Pub Crawl parti biletleri satarak para kazanıyordum ben de. Pub Crawl, özellikle turistik şehirlerde sayıları 20 ila 50 kadar turisti biraraya getiren ve bir gece içinde hepberaber  3-5 bar/club gezerek, o şehrin gece hayatını gösteren etkinliğin ismi. Gece hayatını seven fakat yanlız başına dışarı çıkmaktan hoşlanmayan yada yeni insanlarla tanışmak isteyenler için organize edilen bir etkinlik. Bu etkinliğe katılmak için 20 Dolar gibi bir ücret ödüyorsunuz. Her barda yaklaşık yarım saat ile 1 saat arasında vakit geçirip, dans edip, hatta bilet ücretine dahil çeşitli alkol ve kokteyller ( O şehre özgü içecekler de olabiliyor) deneyimlerek muhtemelen hostele sarhoş olmuş bir şekilde döndüğünüz felekten bir gece çalıyorsunuz ? Ben bu etkinliğin biletlerini satarak para kazanmıştım fakat benimle aynı hostelde kalan diğer Amerikalı gönüllü bunca insanın biraraya geldiği bu etkinliklerde gece boyunca herşeyin organize bir şekilde ilerlemesi için organizasyonda para karşılığında çalışmıştı.

 

5 – Ses kaydı çözümleme (Deşifre)

Güney Amerika biletimi satın alacağım sırada keşfettiğim Dünya’nın neresinde olursanız olun, internete erişiminiz var ise yapabileceğiniz bir iş. Deşifre, görsel ve işitsel kayıtların yazıya aktarılmasına deniyor. İstanbul’da faaliyet gösteren ve araştırma ve stratejik danışmanlık firmasının toplantı ses kayıtlarını deşifre ediyordum. Ses kaydının uzunluğu ve katılımcı sayısına bağlı olarak belli ücret skalaları oluyor. Firma, mail aracılığı ile ses kaydını bana gönderiyordu ve 1-2 gün gibi bir sürede benden yazılı hale getirmemi istiyordu. Laptop, internet ve kulaklık 3’lüsüyle bu işi uzak ülkelerdeyken de rahatça yürütebilirsiniz. İnternetteki çeşitli sitelerde bu işi yapabileceğinizi belirten bir ilan vererek firmaların size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

6 – Artıway üzerinden alışveriş yap, nakit para kazan

Artıway, seyahat ederken para kazanma yolları arasında en yenilerden biri benim. Seyahat edenlere ve etmek isteyenlere altını çizerek duyurmaya çalışıyorum elimden geldiğince. Çünkü bu yöntem, diğerlerinden farklı olarak bir işten ziyade oturduğun yerden bir tıkla para kazanma yöntemi gibi aynı zamanda. Altında bir hinlik aramayın, bizzat kendim kullanıyorum. Artıway, internetten yapılan alışverişlerde, alışveriş sonrasında nakit para ödeyen bir uygulama. Kafanız karıştı değil mi ? Evet alışverişlerde bonus kazanmaya alışkınız da nakit para kazanmak belki ilk defa duyduğunuz bir sistem. Şöyle ki; hepsiburada.com, booking.com, Jedradar, Markafoni, Nike, Teknosa, Hotels.com gibi elektronik, sağlık, seyahat, yeme&içme ve spor gibi değişik kategorilerdeki 350’den fazla mağaza ile anlaşması bulunan tArtıway’in sitesine ücretsiz olarak üye oluyorsunuz. Ve bu mağazalardan alışveriş yapmak istediğinizde Artıway’in sitesi üzerinden giriş yapıp alışverişinizi yaparsanız her markaya göre de değişen bonus oranları ile yaptığınız alışverişten nakit para kazanıyorsunuz. Bir örnek vererek daha açık bir şekilde şöyle açıklayabilirim; diyelim ki tatil.com sitesinden bir tur yada uçak bileti almak istiyorsunuz. Artıway.com sitesine giriş yapıp buradan hotels.com adresi yönlendirilerek yapacağınız otel rezervasyonlarının %3′ ü nakit olarak size iade ediliyor. 1000 TL’lik alışverişin 30 TL’si banka hesabınızda. Hesabınıza yatan bu parayı nakit olarak çekebiliyorsunuz aynı zamanda da.

Yolculuğuma destek olmak için eş dostta seferber oldu sağolsunlar ? Alışveriş yapacakları zaman bana iletiyorlar, onlar için alışverişi ben yapıyorum buradan gelen bonuslarla da nakit para benim hesabıma yatıyor. Yaşasın aile içi dayanışma ? ☺

Ayrıca üye ol linkine tıklayarak siteye üye olan herkese 10 TL hoşgeldiniz bonusu veriliyor ? ÜYE OL ❤ 

7 – Fotoğraflarını satmaya ne dersin?

Gezerken bir elimizde fotoğraf makinası, diğer elimizde cep telefonu, kafamızda gopro ile adeta fotoğraf üretim fabrikası gibiyiz. (Tabi bu konuda Asyalılar’la yarışamayız? ) Gezilerimiz sırasında binlerce fotoğraf, harici disklerimizde birikir. Stok fotoğraf sitelerine fotoğraf satmak için profesyonel olmanıza gerek yok, sadece belli kurallar çerçevesinde fotoğraf çekmeniz yeterli. Bu sitelere yüklediğiniz fotoğraflarınız satıldığında, her siteye göre değişiklik gösteren komisyon oranlarıyla para kazanıyorsunuz.  Türkçe içeriği de olan tr.fotolia.com’a gözatabilirsiniz yada  Depositphotos, ShutterStock, AdobeStock, IstockPhoto fotoğraflarınızı satabileceğiniz belli başlı fotoğraf stok sitelerınden bazıları.

Ayrıca basılı fotoğraf satmakta bir seçenek. Yolda tanıştığım bisikletli bir gezgin çektiği fotoğrafları kartpostal olarak bastırmış ve bunları yolda satarak yolculuğuna devam ediyordu. Hatta söylediğine göre bir kartpostal karşılığında bir çok restoranda da ücretsiz yemek yemiş.

8 – Kurs ver (Online yada yüzyüze)

Bu yolla para kazanmanın seçenekleri de inanın bir derya deniz. Teknolojik imkanlarınızı kullanarak Dünya’nın bir ucundaki kişiye ulaşıp bildiğiniz bir konuda kurs verebilirsiniz. Örneğin Güney Amerika enstrümanlarından charangoyu çalmayı öğrenmek için Şili’de seyahat ederken çevremde charango dersi veren bulamadım. Fakat  Arjantin’de yaşayan ve online charango dersi veren birine ulaştım. Skype aracılığı ile 3 kez kendisinden charango dersi aldım, hesabına da online olarak ders ücretini gönderdim. Nasıl wesitesi yapılabileceğini öğretebilirsiniz (Öğrettiğiniz işi öğrenemiyorsa websitesini yaparak para kazanabilirsiniz ? ) Aklınıza ne geliyorsa artık, kime ne öğretebileceğinize inanıyorsanız oradan yürüyün işte ? Belki Türkçe öğrenmek isteyen birine internet üzerinden kurs verebilirsiniz.

Seyahatiniz sırasında da bulunduğunuz yerdeki kişilere bildiklerinizi öğretmekte bir başka seçenek. Çeşitli panolara ilan yapıştırarak yada yerel internet sitelerine ilan vererek kendinize öğrenci bulabilirsiniz.

9 – Blog yazarı olmak

Blog yazarlığı yaparak para kazananlar da var. Blogta tanıtım yazısı yazarak, reklam alarak yolculuğunuz sırasında para kazanabilirsiniz. Eğer hali hazırda bir blogunuz yoksa deneyimlerime dayanarak öncelikle size şunu söyleyebilirim ki kısa vadede hemen para kazanabileceğiniz bir yol değil. Örneğin bugün Türkiye’de gezi blogundan para kazanan kişiler seyahatleri sırasında gezmekten daha çok bilgisayar başında bloglarının trafiğini arttırmak ve içerik üretmek için çalışarak zamanlarını geçiriyorlar. Günlük hayatta 9/6 çalışan, sadece haftasonları ve tatillerde geziye çıkan kişilerin bir kısmınında gezi blogu sahibi olduğunu ve onların da bu alanı para kazanabilmek için kullandığını düşünürsek yüzlerce blogun içinden sıyrılmak için ciddi ciddi zaman harcamanız gerekiyor.  Tabi sadece gezi blogu değil başka alanlarda da mesela teknoloji yada yemek olabilir, bu tarz bloglar üzerinden para kazanmak için de adımlar atabilirsiniz.

10 – Kiraladığın evi kiralama

Nasıl mı? Şöyle bir örnek verebilirim; yakın bir arkadaşım Fas’a 3 aylığına sörf yapmaya gitmişti. 2 odalı bir ev kiralayıp sonra Airbnb ve başka kiralama kanallarını kullanarak evdeki diğer odayı günlük yada haftalık olarak kiralamış ve böylece konaklama masrafını aza indirmişti. Özellikle turistik bölgelerde uzun süreliğine yaşamak, o bölgeyi ağır çekimde keşfetmek istediğiniz için ev kiralamak gibi bir düşünceniz varsa airbnb.com’dan kiracı bulabilirsiniz. Güney Amerika ve Asya’da bu şekilde seyahat eden kişilerle tanıştım, sistem güzel işliyor, hatta ödeyeceğiniz kiradan daha fazla kira geliriniz bile olabilir.

Aslında bakarsanız gezerken para kazanma yolları listesini kendi haline bıraksanız uzar da uzar. Benim şimdilik sizlere nacizane önerilerim bunlar. Tabi sizlerinde deneyimlediği yada duyduğu gezerken para kazanma yollarını duymaktan çok memnun olurum. Bu yazının yorumlar kısmına yazarak paylaşırsanız diğer okuyucularında görmüş olmasını sağlamış oluruz.

Herkesin yolunu açacak, seyahat süresini uzatacak, Dünya’nın güzelliklerini görmek için fırsatlar verecek kazançlar diliyorum ?

Para kazanırken kazandığınız parayı nasıl biriktireceğinize dair bu yazımın da ilginizi çekeceğini düşünüyorum.

Yolunuz açık, çevreniz güzel insanlarla dolu olsun!

17 Yorum. Yeni Yorum

  • Hale olayı gerçektende mükemmel özetlemişsin. Bu kadar uzun bir yazıyı kısa sürede okutturmayı başarıyorsun. Makalen popülizmden uzak, oldukça faydalı ve sıkıcı teorik bilgilerden ziyade pratik konuları içermekte. Şili’de sattığın keklerden bende almak isterdim 🙂 Yolun ve bahtın açık olsun. Takipteyim. 🙂 Yusuf.

    Yanıtla
    • Çok teşekkür ederim Yusuf, sanıyorum ki hepsi gezginler tarafından deneyimlenmiş olduğu için teorik bilgilerden uzak ?

      Yanıtla
  • Merhaba Hale, ne güzel yazmışsın ellerine sağlık:)

    Yanıtla
  • Nuray mustanoglu
    Nisan 4, 2017 11:38 am

    Hep merak ettigim bir konuydu. Tesekkur ederim. Devamini ilgiyle bekliyorum.

    Yanıtla
  • Hem cesaretlendiren hem de ilham veren bir yazı çok teşekkür ederim 🙂

    Yanıtla
  • ufuk açıcı bir yazı olmuş 🙂

    Yanıtla
  • Ülke dışında Devamlı gezmek de bir süre sonra sıkıcı ve yorucu bir olay haline dönüşüyor. En fazla üç ay çekebildim ben ki daha fazlasını düşünmek bile istemiyorum.

    Yanıtla
  • Tükkanı kapatıp direk yola çıkasım geldi 🙂 bende fotoğraf çekmek istiyorum

    Yanıtla
  • Merhaba ben bugün doğada tek başıma yaşamak için yola çıkıyorum parasız pulsuz doğanın verdikleri ile yaşamaya çalışacağım. Zor gibi biraz da korkutucu gelmeye başladı vakit yaklaştıkça ama işimi gücümü bırakıp bugün doğaya emanet edeceğim kendimi.. Herkese bol şans diliyorum

    Yanıtla
  • Seyahat ederken para kazanma fikri iyi bir fikir fakat Türkiye yollarında ve şehirlerinde sabit yaşantısı olanlar için bile sıkıntılı bir yaşam mevcut.
    Birde bunun üzerine seyahat ederek para kazanma külfeti eklenirse çok yıpratıcı olacaktır.

    Sayısal oyunlar üzerine blog yazıyor ve izleyenlerin kazanmasını hedefliyoruz.
    Arama motorlarından sayısal oyunlar blog yazmanız durumunda siteye erişebilirsiniz.

    Bundan bahsetmemin nedeni sitemize Türkiye’nin heryerinden erişerek sayısal oyunlardan hem para kazanabilir hemde seyahatlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
    Kazanabilmek için biraz çalışmak gerekiyor.
    Bu konularda da ana blogumuzda yazılar yazmayı planlıyoruz.
    Herkesi blogumuza bekleriz.

    Sevgiler…

    Yanıtla
  • Merhaba,

    Çok güzel yazmışsınız. Benim uygulamadığım ama aklıma gelen bir yöntem de seyahatiniz boyunca karşılayştığınız oraya özel bazı ürünlerin fotığraflarını çekip paylaşmak ve bunları üzerine mesela yüzde elli kar koyarak paylaştığınız fotolarla ulaştığınız alıcılara satmak. irana a gidip iran halısı satmak gibi.

    Yanıtla
  • Nahide Günler
    Aralık 17, 2017 3:23 pm

    Merhaba
    Son günlerde okuduğum en samimi gezi blogu. Emeğinize sağlık. Biraz genç olsaydım..kesin yollara düşerdim. Yazınız bu isteği uyandırıyor insanda. Ayağınıza taş değmesin..yolunuz hep açık olsun..

    Yanıtla
  • yazıya gerçekten hayran kaldım. ben 17 yaşındayım ve surekli olarak yurtiçinde geziyorum. para kazanmam gerekiyor çünkü bir öğrenci olarak çok az bir maddi kaynak ile yola çıkıyorum ve gerçekten para hızlı tükeniyor. ticaret yapmak gerçekten işe yarayan bizzat deneyimlediğim bir yol. örneğin akdenizden en kalitelisinden keçi sütünden yapılan bir tatlı ; ağız tatlısını eskişehir’de çok beğenilmesi üzerine %50 civarı bir kar ile sattım. sadece eskişehir üzerine planladığım tatilde bu kazançla Ankara’yı da dahil etmiştim. hatırlayınca bile mutlu oldum. her neyse konuşmak istemiştim sadece. yazınız için teşekkür ederim ve gezmeyi seven herkesin hayırlı yolculuklara çıkmasını dilerim.

    Yanıtla
  • Hale Hanım sokakta yiyecek satışı yaparken herhangibir denetlemeyle karşılaşmadınız mı? Mesela Abd gibi bir ülkede sokakta yiyecek satabilmek için eyaletten izin almanız gerekiyor ve vergi ödemeniz gerekiyor. Tıpkı Türkiyedeki gibi. Avrupa ülkelerinde de yasak olması lazım vergi ödemeden satış yapmanın. Siz nasıl yaptınız?

    Yanıtla
    • Hayır, Latin Amerika’daki hemen hemen tüm ülkelerde çoğu insan sokakta bir şeyler satarak para kazanıyor. Yiyecek, içecek, kıyafet vb. Bu bahsettiğiniz uygulamayı ben duymadım.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Bunlarda İlginizi Çekebilir