Tanrıların Büyülü İçkisi Pulque

Kılavuz niteliği taşıyan bu yazıda Pulque’nin sadece Meksika’nın alkollü bir içeceği olması dışında büyüleyici yanını, geçmişini ve şaşırtıcı sağlık açısından yararlarını, nasıl yapıldığını öğreneceksiniz. 


Tekila ve Mezkal’i unut, Pulque’yi dene!

*Pulque diye yazılır pulke diye okunur.

Aztekler, Pulque’ye Tanrıların İçeceği diyorlardı. O dönemde pulque sadece özel seremonilerde içilirdi ve gerçekten bu içkiye ihtiyaç duyan kişilere mesela bebeklere, yaşlılara ya da hasta insanlara izin verilirdi.

Peki şu şaşırtıcı bilgiye ne diyorsunuz? Pulque içerken yakalanan birinin ceza olarak saçları kesilirdi, ikinci kez yakalanırsa cezası ölümdü.

Aztekler’den sonra pulque daha geniş bir kitleye yayıldı ve 1900’lerin başında Meksika’nın en popüler içkisi oldu. O zamanlarda Mexico City’de 1000’den fazla pulqueria vardı. Pulqueria, pulque satılan yerlere verilen isim.

Sonra biranın, likörün piyasaya sunulması ve bunların satışını arttırmak için Meksika’da Pulque ile ilgili karalamalar başladı ve Tanrılar’ın içeceği Köpeklerin İçeceği olarak dillerde dolaşmaya başladı. Tabi görünüş itibari ile meniye benzediği için de çok alıcısı çıkmamaya başladı.

Fakat yaşadığımız yüzyılda el yapımı sağlıklı içeceklerin popüler olmasıyla birlikte pulque de eski ününe tekrar kavuştu.

Mexico City ve çevresindeyseniz Meksika’nın tatları içine pulqueyi de eklemelisiniz.

Pulque Nasıl Hazırlanır?

Pulque de mezkal ve tekila gibi agave bitkisinden ( Türkçe sabır otu olarak geçer) fakat farklı bir türünden elde edilir. Mague bitkisi diyorlar. Bu bitki A.B.D’nin güneyi ve Meksika’nın kuzeylerinde yetişiyor.

Maguey bitkisi pulque
Maguey bitkisi

Agave bitkisinin pulque olması için olgunlaşma süreci 7 ila 12 yıl arasında zaman gerekiyor. Bu çok uzun bir zaman olduğu için üreticiler agave çiçeklenmeden bitkinin kalbi dedikleri yerden kesilerek buradan çıkan sıvının fermante edilmesi ile elde ediliyor. Bitkinin içinden çıkan sıvıya aguamiel deniyor, Türkçesi bal suyu. Fermantasyon işlemi 4 ila 13 gün arasında sürüyor. İçilene kadar da aslında fermantasyon devam ediyor o nedenle hazırlandıktan sonra çok uzun süreler saklanamıyor ve %4 ila 8 arasında alkol içeriyor.

Meksika’nın Viagrası ve Sağlığa Faydaları

Bu deyimi ilk kez  Mexico City yakınlarındaki Tepotzlan köyünde pulque içtiğimiz pulquerianın sahibi söylemişti. Sonra araştırınca cidden pulque nin böyle bir namı da varmış meğer 🙂

Bunun dışında sağlığa yararları olarak verilen bilgiler açıkçası şaşırtıcı.

Mesela;

  • Bağırsak mukusunu tamir edebiliyor
  • Böbrek sorunları tedavi eder
  • Bağırsak ve tüm sindirim sistemi için iyi olan probiyotik bakteriler açısından zengin
  • İştahsızlık
  • Metabolizmayı aktive eden enzimlere sahiptir.
  • Uykusuzluktan muzdarip insanları tedavi etmek için kullanılabilecek melatonin içerir.
  • Emziren annelerin sütlerinin miktarını ve kalitesini artırdığına inanılıyor

1 litre pulquenin besin değerlerine baksanıza bir de!

200 kalori
11 g. karbonhidrat
4 g protein
2 mg Vitamin B1
2 mg Vitamin B2
57 mg C vitamini
100 mg Kalsiyum
80 mg Fosfor
7 mg Demir

İlk kez pulque deneyenler için öneri

Pulqueyi saf hali ile içerseniz tadı ağır yada güzel gelmeyebilir. Çeşitli meyvelerle karıştırılmış pulqueler var. Mesela mangolu, karpuzlu, çilekli. Meyve tatlı pulquelerin içimi daha güzel kesinlikle. Benim favorim kesinlikle mangolu pulque.

Benim deneyimime gelirsek her pulque içişimde tatlı bir çakır keyif yaşadım birinci bardaktan sonra. Alkol oranı çok yüksek olmadığı için sarhoş etmeyebilir çok fazla içilmedikten sonra ama güldüren içkilerden 😉

Pulque satan mekanlar

Bir çok kişiden Mexico City’deki La Nuclear isimli mekanı duydum ama bir türlü zaman bulup da gidemedik. Siz giderseniz benim yerime de içip lütfen nasıl bir yermiş haber edin.

Xochomilco’daki gondol gezimizden sonra yine tanıştığımız bir Meksikalı’nın tavsiyesi üzerine El Templo de Diana‘ya gittik. Salaş bir mekan, bizim dışımızda turist yoktu. Meksika müzikleri dinleyip çeşit çeşit pulquelerin tadına bakabilirsiniz.

Bir de Tepotzlan’daki pulquerianın sahibi Alejandro’nun minik mekanı da enteresan.

Meksika Gezi Notları yazım için tıklayın

Meksika’daki Maya Kilisesi’nde gördüğüm en ilginç seremoniyi anlattığım yazım için tıklayın

Yolculuğumla ilgili daha fazla hikaye ve fotoğraf için instagram ve facebook hesabımı takip edebilirsiniz.

Category: Meksika
Tags: Meksika

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Bunlarda İlginizi Çekebilir