Vizesiz Güney Amerika Ülkeleri

Güney Amerika ülkeleri Türk vatandaşlarından vize istiyor mu? Güney Amerika ülkelerinde uzun süre nasıl seyahat edebiliyorsun? , Vizesiz Güney Amerika ülkeleri hangileri? Bisikletle sınırları nasıl geçiyorsun? diye çok soru alıyorum. 2014 Ağustos ayında ilk kez geldiğim ve halen seyahat ederek yaşamıma devam ettiğim Güney Amerika’da çoğunlukla aylarca bir ülkede seyahat ediyorum. Şu ana kadar Brezilya, Paraguay, Arjantin, Uruguay, Şili, Bolivya, Peru, Ekvator, Kolombiya sınırlarından Türk pasaportumla geçtim.

Bu yazımda, deneyimlerimle beraber Güney Amerika’da uzun süreli vizesiz nasıl seyahat edebilirsiniz ondan bahsetmek istiyorum.

Vizesiz Güney Amerika Ülkeleri hangileri?

Türk pasaportuna sahip olan Türk vatandaşlarının seyahat amaçlı ülke girişlerinde vizeden mahrum olduğu Güney Amerika ülkelerinin genelinde 90 gün vizesiz seyahat edebiliyorsunuz. Peki 90 günden fazla seyahat etmek isterseniz? Mesela toplamda Şili’de 18 ayımı geçirdim. Peru’da 1 yıldan fazladır hala seyahat ediyorum. Ülkeye giriş yaptığınız sınırda polis memuru 90 gün seyahat damgasını pasaportunuza basıyor. 90 gün dolduğunda ülkeden çıkış yapmanın gerekiyor. Bulunduğunuz ülkede seyahat etmeye hala daha devam etmek istiyorsanız en yakın sınır kapısına gidip ülkeden çıkış yapıp, komşu ülkenin sınırlarına giriş yaptıktan sonra aynı gün ya da bir kaç gün sonra yine seyahat etmeye devam edeceğiniz ülkeye giriş yaparak yolculuğunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Benim deneyimlerime gelirsek;

Şili ve Arjantin sınırı
Şili’den Arjantin’e yine vize uzatmak için gittiğim sırada otostop çektiğim aracın sahibi Uruguaylı Elvira ile

Arjantin‘de 3 aydan fazla seyahat ettim, arada Şili’ye giriş çıkış yaparak tekrar Arjantin’de seyahat etmeye devam ettim.  Hem otostopla hem de bisikletimle Arjantin sınırlarına giriş yaptım, hiç bir problem yaşamadım. Herhangi ekstra bir ücret ve belge sormadılar.

Şili’de kalış süremi uzatmak yolda tanıştığım Uruguaylı Elvira’ nın arabasıyla birlikte Arjantin sınırını nasıl geçtiğimizi, polislerle beraber bir geceyi nasıl geçirdiğimize dair HİKAYEM de ilginizi çekebilir.

Bolivya‘ya ilk giriş yaptığımda 30 gün seyahat damgası vurdular pasaportuma, daha sonrasında 30 gün dolmadan büyükşehirlerden birindeki Göçmenlik Bürosuna gidip 60 gün daha seyahat etmek istediğimi söyledim, sorunsuz ve ücretsiz 60 günlük daha damga vurdular. Herhangi ekstra bir ücret ve belge sormadılar.

Brezilya, Güney Amerika’ya ilk ayak bastığım ülke. 90 gün vizesiz seyahat ettim. Ülkeden ne zaman çıkış yapacağımı ve çıkış uçak biletimi görmek istediler. Paraguay uçak biletimi gösterdim. Belgeleri görünce sorun çıkartmadılar.

Ekvador, 90 gün damgayı girişte vurdular, herhangi ekstra bir belge istemediler. Nerede konaklayacağımı sordular. Peru’ya tekrar geri döneceğimi, sadece bu yüzden ülkelerine giriş yaptığımı söyledim.  Aynı günde tekrar Peru’ya geri döndüm. Sorun yaşamadım.

Kolombiya, 90 gün damgayı girişte vurdular, herhangi ekstra bir belge istemediler. Nerede konaklayacağımı, Kolombiya’da tanıdığım birileri olup olmadığını sordular. Sorun yaşamadım.

Paraguay, 90 gün damgayı girişte vurdular, herhangi ekstra bir belge istemediler. Nerede konaklayacağımı, Paraguay’da tanıdığım birileri olup olmadığını sordular. Sorun yaşamadım.

Peru, en son Ekvator sınırına giriş yapıp tekrar Peru’ya döndüm ve her girişimde 90 gün kalış süresi verdiler. Tanıştığım kimi Türkler 180 gün kalış hakkını aldılar. 2 kere sınır kapısında polisler ”toplamda 1 yıl içinde 180 gün kalabilirsin sadece” gibi bir söylemde bulundular ama bu durum çok belirgin değil. 1 yıl içinde yani 1 Ocak – 31 Aralık tarihleri arasında 180 gün mü yoksa ülkeye ilk giriş yaptığın tarihten sonraki 1 yıl mı? Polislerde kesin olmayınca bu 2 seferde 90 gün damgasını bastılar. Bir de eğer 90 günden fazla ülkede kalırsan, ülkeden çıkarken ceza olarak fazladan kaldığın gün başına 1 Dolar ödüyorsun. Ben böyle bir cezayla pasaportumu lekelemek istemedim açıkçası. Belli mi olur ilerde bizden vize isteyen bir ülkeye gitmek istediğimde sırf bu sebeple vize alamama durumunu yaşamak istemem.

Şili, Güney Amerika’da şu ana kadar toplamda 15 ay kalarak en uzun seyahat ettiğim ülke oldu. Her 90 günde bir bulunduğum yere en yakın sınır kapısına gidip ülkeden çıkış yapıp tekrar geri döndüm. Bazen sınır kapısında kar yağdı, sınır kapandı, Şili’ye tekrar geri dönemedim hemen. Hiç bir sorun yaşamadım, herhangi ekstra bir belge ya da para sormadılar.

Şili-Arajntin arasında sınır geçişi
Şili’de 90 gün kalış hakkımı uzatmak için Arjantin’e gittiğim sırada kar yağışından dolayı sınır kapanmıştı da aynı gün Şili’ye geri dönememiştim.

Uruguay, 90 gün damgayı girişte vurdular, herhangi ekstra bir belge istemediler.

Venezüela, 90 gün vizesiz seyahat edilebilir. Henüz Venezüela’ya ayak basmadım. Ülkede uzun zamandır iç savaş olduğu için gidilmesi en tehlikeli ülkelerin başında yer alıyor ( 2018 )

Vize İsteyen Güney Amerika Ülkeleri

Surinam

Surinam seyahatinde bulunacak olan Türkiye vatandaşları bu ülkeye olan yolcukları öncesi Surinam vizesi almaları gerekmektedir. Türkiye vatandaşları Surinam vizesi olmadan bu ülkeye ise giriş yapabilmeleri ise mümkün değildir. Surinam devletinin Türkiye’de resmi bir temsilciliği bulunmazken Surinam Fahri Konsolosluğu Ankara ve Surinam Fahri Konsolosluğu İstanbul Surinam devletinin Türkiye temsilcileridir. Surinam ekspres vize uygulaması ise bulunmaz. Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaport sahibi kişilerin yolculukları öncesi Surinam vizesi almaları zorunludur. Ayrıca Türkiye vatandaşları Surinam vizelerini, Surinam sınır kapılarından temin edebileceklerdir. Önerilen durum ise seyahatleri Surinam Türkiye temsilciliklerinden Surinam vizelerini edinmeleridir.  Türkiye vatandaşlarının Surinam’a girmelerinden en az 10 gün öncesinde sarı humma aşısı olmaları zorunludur. Bu durum Surinam’a girmek isteyen tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.

Fransız Guyanası

Fransa’ya bağlı olan bu ülke için aynen Fransa’ya gidiyormuş gibi Fransız konsolosluğundan Shengen vizesi almak zorundayız.  Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

Guyana

Guyana Cumhuriyeti’ne seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, ülkeye seyahatleri öncesinde Guyana vizesi almaları gerekmektedir. Guyana Devleti’nin Türk vatandaşlarına  Kapı Vizesi uygulaması bulunmamaktadır. Ayrıca Guyana’ya erişim için aktarmalı uçuş  planı olan kişilerin, aktarma yapılacak ülkenin Türkiye dış temsilciliklerinden Transit Vize uygulaması hakkında bilgi alınma uyarısı dikkate alınmalıdır. Guyana Devleti’nin Türkiye dış temsilcilik görevi ile yetkilendirdiği Guyana Büyükelçiliği veya Guyana Konsolosluğu bulunmamasından ötürü Guyana vizesi işlemlerini Türkiye dışındaki temsilciliklerden yapmaları gerekmektedir.

BİSİKLETLE SINIR GEÇİŞLERİ

Bisikletle sınır geçişlerde herhangi bir sorun yaşamadım şimdiye kadar. Çantalarımı x-ray makinasından geçiriyorum, ayrıca içini açıp kontrol etmediler hiç. Bisikletim için herhangi bir belge de sormadılar.

Şili sınırında yaşadığım bu garip hikaye de ilginizi çeker sanki 🙂

https://isimgucumgezmek.com/siliye-nasil-girdim-buyuk-bir-muamma.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Bunlarda İlginizi Çekebilir