Sırt çantam sırtımda ağustos 2014’te tek yön gidiş biletiyle İstanbul’dan Brezilya’ya uçarken Güney Amerika yolculuğuma dair kabaca planım şöyleydi; her ülkede 2şer, 3er ay kalıp, 2 sene içinde tüm Güney ve Orta Amerika ülkelerini ve kültürlerini tanımak, çeşitli çiftliklerde gönüllü çalışarak çiftçilik hayatına ve tarıma dair tecrübe edinmek, İspanyolca öğrenmek ve sonrasında Türkiye’ye dönmek idi. Fakat çoğu şey planladığımdan farklı şekilde ilerledi.
Peki bu 2 sene içinde neler oldu dersiniz?
♥ Sırt çantamla 3 ay Brezilya’da, 2 ay Paraguay’da, 3 ay Arjantin’de, 1 hafta Uruguay’da, 10 ay Şili’de çoğunluğu otostopla seyahat ettim.
♥ Aralık 2015’te Şili Santiago’da bulunan Türk restoranı Meze’nin sponsorluğunda ve takipçilerimden gelen maddi desteklerle bisikletimi ve bisiklet yolculuğum için gerekli malzemeleri temin ederek daha önce bisikletle uzun yol deneyimim olmamasına rağmen bisikletle seyahat etmeye başladım.
♥ Şili Patagonyası’ndan başlayan bisiklet yolculuğumda Güney Amerika’nın kuzeyine doğru ilerleyerek neredeyse tüm Şili’yi ve sonrasında Bolivya’yı da pedalladıktan sonra şu an Peru’da pedallıyorum. Bu sürede yaklaşık 7000 kmlik yolu bisikletle katetmiş oldum.
♥ Brezilya, Arjantin, Paraguay, Şili ve Bolivya’da çiftlik, bahçe, yoga/meditasyon merkezi, ekohostel olmak üzere 13 farklı yerde gönüllü olarak çalıştım.
♥ Brezilya’nın Salvador şehri yakınlarında otostopla seyahat ederken Brezilyalı arkadaşlarımın “Otostop çekme, çok tehlikeli” diyerek ısrar etmeleri üzerine bindiğim şehirlerarası gece otobüsünde maskeli 5 kişi tarafından silahlar ve tüfeklerle otobüsümüzün önü kesildi. Soyguncular yaklaşık 15 dakika içinde silah/tüfek/bıçak zoruyla görebildikleri değerli eşyaları aldılar. Ben ucuz yırttım.
♥ Brezilya’da ve Paraguay’da Budist rahibelerle birarada rahibe hayatı yaşarayak yoga ve meditasyona dair bilgilenip spiritüel yönden daha derinlemesine kendimi geliştirmeye başladım.
♥ 2 sene içinde çoğunluğu çadırımda, couchsurfing/warmshowers aracılığı ile tanıştığım yerli kişilerin evinde, polis merkezlerinde, sağlık ocaklarında, itfaiye binalarinda, okullarda konakladım. Bir kez bile sokakta yanlız başıma açıkta sabahlamak zorunda kalmadım.
♥ 56 kilo ile başladığım yolculuğumda koşu, bisiklet ve yoga sayesinde sağlıklı bir şekilde kilo vererek 50 kilo ile yolculuğuma devam ediyorum.
♥ Adım Adım oluşumu altında Arjantin ve Şili’de yardımseverlik koşuları yaparak Koruncuk Vakfı ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’ne 6596 TL bağış toplanmasına aracılık ettim.
♥Güney Amerika’ya ayak bastıktan 3 gün sonra 15 yıllık sigara bağımlılığıma rağmen sigarayı bıraktım.
♥ Aralıklı zamanlarla 3 ay kadar vegan beslendim.
♥ Sayamayacağım kadar çok insanla tanıştım.
♥ Bir çok Türk gezgin ve Güney Amerika’da yaşayan Türkle tanıştım.
♥ 2 sene içinde Güney Amerika’da günde ortalama 5 kere sorulan “Nerelisin?”sorusunu cevapladım.
♥ Sosyal medyada yolculuğumu takip edenler tarafından yöneltilen en çok soru ise “Tek başına korkmuyor musun?” oldu.
♥ Dünya’nın en kurak çölü olan Şili Atacama’da 1 ay kadar yaşadım ve çevreyi bisikletle keşfettim.
♥ Şili’de bulunan volkan dağlarından ikisinin patlamasına kendi gözlerimle birebir şahit oldum.
♥ 20 fazla dağda gece ve gündüz yürüyüşleri yaptım.
♥ Hayatımda ilk defa buzul gördüm ve buzulların üzerinde yürüdüm.
♥ Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay’da sadece İngilizce konuşarak seyahat ettim. Şili’yi geldikten sonra İspanyolca öğrenmeye başladım.
♥ Dünya’nın yeni 7 harikasından ikisini gördüm. Brezilya’daki Christo Redentor, diğeri Peru’da bulunan İnka antik kenti Machu Picchu
♥ Sırt çantamla seyahat ederken de, bisikletimle yol alırken de uzun/kısa süreli yol arkadaşlarım oldu.
♥ Yanlızlığın dibine vurduğum çok günüm oldu fakat bazen yanlız kalabilmek için uğraştığım zamanlarım da.
♥ 1 gece nezarethanede uyudum.
♥ Adını daha önce duymadığım onlarca meyve ve sebze yedim.
♥ Dünya’nın en tehlikeli yollarından biri olarak kabul edilen Bolivya’daki Ölüm Yolu’nda (Death Road) bisiklet sürdüm.
♥ Bisiklet yolculuğuma başladığımda bisiklete dair lastik değiştirmek dışında pek bilgim yoktu. Uzun bir süre, bisikletimde arıza olduğunda hep tamirciye gittim. Şimdilerde ufak tefek arızaları kendi başıma halledecek durumdayım.
♥ Gülümsemenin en iyi iletişim yolu, gülmenin en iyi ilaç olduğunu yüzlerce kez deneyimlemiş oldum 🙂
Özetle 2 sene böyle geçti Güney Amerika topraklarında.
Bundan sonrasında ise Peru’dan sonra Ekvator ve Kolombiya’yı da pedallayıp Orta Amerika ülkelerinde giriş yapmak ve tüm bu ülkeleri pedalladıktan sonra Meksika’ya ulaşmak hayalim!
Ne zaman Türkiye’ye döneceksin diye soranlar, şu an için dönmek gibi bir düşüncem yok. Döner miyim onu da zaman gösterecek 😉
Bu 2 sene boyunca maddi ve manevi yanımda olan herkese minnet ve teşekkürlerimi iletiyorum. Eksik olmayın!
Yorum yapılmamış
supersiniz bu kadar yazıyı madde madde okumak bile insanın ufkunu açıyor ..nasıl bir enerji nasıl bir hayat enerjisi hatta her fotoğrafta gözlerinizden okunuyor.
sevgiler.
Tesekkurler Pinar, ben de sevgilerimi gonderiyorum <3
Muhteşem bir serüven..
Tesekkurler 😉
Halecim iki yıldır biz de seni keyifle takip ettik ve etmeye devam ? Sen güneyden biz kuzeyden yola devam, yüz yüze tanışmaya az kaldı. Yolun açık olsun güzel yürekli Halem.
Canim Ayfer’cim, iple cekiyorum resmen bulusacagimiz gunu <3 Ben de sizi takip etmekten buyuk keyif aliyorum, kalbim hep sizinle! Tekerinize tas degmesin canlar <3
Harika bir deneyim yaşadın Hale ablacığım
Bizim gibilere cesaret veriyorsun
her zaman içimde kalmıştır oraları gezip gormek. Kalbim pır pır atıyor böyle
Seni gördükçe buradan kaçıp oralara ayak basmak keşfetmek istiyorum harikasin hep arkandayiz 🙂
Darisi senin basina Omer Can 😉 Yolun acik olsun <3
harikasin yeniden yola cikma hayali kurdurdun bana yol askim zaman zaman depressede 2 cocuk ve bir koca simdilik ertelememe sebep oluyo umarim bi gun yolumuz kesisir de deneyimlerinden nasipleniriz yolun hep acik olsun guzel gulusun eksik olmasin
Sevgili Reyhan, umarim en kisa zamanda sende hayal ettiklerine kavusursun. Yollarimizin kesismesi dilegiyle, sevgiler <3
başından itibaren bazı aksamalara ragmen sıkı takipcindim biraz heyacan çokca kıskanarak seninle birlikte oraları hissetmeye çalıştım teşekkürler,Hale Sargın…:)
Cok tesekkur ederim Murat, yolculuguma ruhunu kattigin icin <3 Yollarin acik olsun!
Harikasınız, mutluluktan resmen parlıyorsunuz, sizi takip etmek büyük keyif ve çok ilham verici. Nice güzel maceralarınızı takip edebilmek dileğiyle 🙂
Cooook tesekkur ederim sevgili Gul <3 Ilham verebiliyorsam ne mutlu bana 😉
Sevgili Hale,
Ne de güzel yazmışsın. Ara sıra okuyorum bu yazıyı :). Bizlerle gördüklerini ve hissettiklerini paylaştığın için teşekkürler. Takipteyiz 🙂
Hale hanım ilk önce cesaretiniz için tebrik ederim.. Arjantin ve Şili bir backpaker seyehatci için hesaplı mı günlük hesaplı bir harcama ile kaç dolar -hostel hariç–yemek.içecek.v.s.yol..bana bilgi verebilirseniz memnun olurum.oto stop kolaymı…
Seyahatinizi paylaşmaya başladığınız zamandan beri takip ediyorum sizi 🙂 Motive edici paylaşımlarınız için teşekkürler 🙂 Benim de seyahat hayallerim var, paylaşımlarınızı görmek, acı-tatlı ne kadar keyif aldığınızı hissetmek cesaret verici. Atlattığınız bisiklet kazasını okuduğumda inanın ben yaşamışım gibi üzüldüm. Bugünkü paylaşımınızda da Kazdağları’nın eteklerinde yaşanılan çocukluk ve gençlik ile benzer bir geçmişimiz olduğunu fark ederek daha da mutlu oldum 🙂 Sağlıkla, keyifle sağlıklı pedallar, açık yollar olsun 🙂 Sevgiler 🙂
Halecim super gercekten. Hem gezdiklerin, hem gorduklerin, hem yasadiklarin, hem de hissettiklerinle kilavuz oluyorsun. Yolun acik ufkun yuksek ola.
Aysen’cim tesekkur ederim, opucukler bol sevgi dolu <3
Hale hanım, iyi yolculuklar. Benim iki sorum olacak, sitenizde gezindim ancak bir açıklama bulamadım.
1- Gitmiş olduğunuz ülkelerde yaşayan ya da seyahat eden Türklerle tanışmanız tesadüfen mi oluyor ? Bir şehre gittiniz ve orda yaşayan Türklerle iletişimi nasıl sağlıyorsunuz ?
2- Çalıştığınız yerlere başvuruyu nerden yapıyorsunuz ? mesela çiftliklere teker teker gidip mi başvuruyorsunuz ?
Kolay gelsin, tekrar iyi yolculuklar, takipteyim.
Merhabalar,
Sorulara cevaplar iste burada 😉
1- Tesadufen karsilastigim Turkler de oluyor fakat genelde blogum uzerinden iletisime gecenlerle yollarimiz karsilasiyor. Yada arkadasin arkadasi seklinde bir baglantim oluyor.
2 – Gonullu calisitigim yerlerin cogunluguna http://www.workaway.info sitesi uzerinden ulasiyorum.
Yolunuz acik olsun!
Sevgiler <3
Helal olsun, dünya da ayak basmadık yer koyma ve biz de hale bizim ikinci evliya çelebimiz diyelim. Tabi paylaşımlarını da eksik etme. Tekerine taş değmesin:)
Teşekkürler
harikasınız.. Sizi takip edeceğim. Vize nasıl aldınız, öğrenebilirmiyim. Yolunuz açık olsun.. Sevgiler…
Teşekkürler! Güney Amerika ülkeleri için vize gerekmiyor. Genelinde 90 gün vizesiz seyahat etme hakkımız var.
Hale hanım enerjiniz ve yüzünüzden gülüşünüz eksik olmasın. ben kasım ayında güney amerikayı sokak sanatçılığı yaparak gezmek istiyorum. resim tablo grafik takı elişleri ve sürekli yeni bir malzeme kullanarak birçok şey yapıyorum ve daha önce 12 sene usa de yaptım. oralarda bunları yaparak gezimi yapabilecek için önerilerinizi fikirlerinizi sokak sanatçılığı hakkında veya art craft marketlerde tezgah açmak vs.. gibi bilgilerinizi ve aklınıza ilk gelen yerleri paylaşırsanız sevinirim.. he birde ! 44 yaşındayım herkes boşver yapma kal burda diyor motive edermisiniz lütfen? 🙂
sevgi ve dualarımla..
Ertan