Gökkuşağını kıskandıran dağ
Tektonik kırılmalar sonucu 7 değişik maden/minarelin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir doğa harikası Gökkuşağı Dağı, Peru’nun Cusco şehri yakınlarında yeralıyor, gökkuşağının yeryüzüne düşmüş hali adeta. Bu rengarenk dağı görmek ise biraz zahmetli. 4326 metreden başlayan yürüyüş 5200 metrede sonlanıyor. Cusco’dan günübirlik turlara katılarak bu dağın yakınlarına ulaşabilirsiniz. Bu bölgede yaşayan yerliler ise belli bir ücret karşılığı, sütçü beygiri gibi atlarla sizi zirveye yakın bir noktaya kadar götür ve tekrar aşağıya atlarla inebiliyorsunuz. Yanınızda mutlaka koka yaprağı bulundurmalısınız.
Bir sır gibi Nazca çizgileri
Araştırmacılar önce İnkalılar’ın bu çizimleri yaptıklarını ortaya atmışlar ama daha sonra bu çizgilerin 12 km yakınında yapılan Cahuachi kazı çalışmaları sonrası İnkalar’dan daha eski bir tarihte , M.Ö 5. yy ile M.S 6. yy’ları arasında bu bölgede yaşamış Nazcalılar diye adlandırılan medeniyetin buluntuları ile çizgileri ilişkilendirmişler. Gerçekten kimler tarafından ve neden yapıldığına dair hala gizemi çözülemeyen bu figürler Peru’nun kurak bir bölgesinde yeraldığı için günümüze kadar ulaşmış. Bu çizgileri tek pervaneli uçak turlarına katılarak havadan görebiliyorsunuz. Balina, astronot, köpek, maymun, sinek kuşu, örümcek , kondor, fırkateyn kuşu, flamingo, papağan, el, ağaç ve bebek kondor ve üçgenler en belirgin şekiller. Bu çizgilerin uzunlukları 300 metre ile 3 metre arasında değişiyor.
Çölde bir vaha
Peru’nun güneyinde yeralan Huacachina, en güzel vahalar listesinde yeralıyor. Başkent Lima’dan 4.5 saatlik otobüs yolculuğu ile Ica şehrine ulaştıktan sonra moto taksilerle bu vahaya ulaşabilirsiniz. Köyde 100 kadar kişi yaşıyor ve gelirleri de son yıllarda popüler olmaya başlayan bu vaha turizminden. Kum dağlarının ortasında kalmış bu vahanın ortasındaki gölün suyunun kutsal olduğuna inanılıyor.
İspanyolca dışında Peru’da resmi olarak konuşulan İnkalar’ın dili olan Quechua (keçuva) dilinde Huacachina ”Ağlayan Kadın” anlamına geliyor.
Vahada gün batımı ve gün doğumu anları müthiş. Ayrıca atraksiyon seviyorsanız sörf tahtası kiralayıp ya da turlara katılıp kum sörfü yapabilirsiniz.
5000 metredeki Pastoruri Buzulu her geçen gün eriyor.
Peru’nun Cordillera Blanca bölgesinde bulunan ve Huascaran Milli Parkı sınırları içindeki 5000 metrelerde görenlerin gözlerini büyüleyen Pastoruri Buzulu, iklim değişikliğinden etkilenen ve her geçen gün eriyen buzullardan biri. Kısa bir zaman öncesine kadar Perulular burada kayak yapabiliyormuş fakat artık buzulun üzerinde yürümek bile yasak.
Sörfçülerin dalgalarla dansı
Dünyanın en iyi sörf yapılacak sahillerinden bazıları şüphesiz Peru’nun Pasifik Okyanusu kıyısında bulunuyor. Başkent Lima, Máncora, Lobitos, Cerro Azul. Bu sahillerde bulunan sörf merkezlerinden sörf dersi alabilir ya da sörf tahtası kiralayabilirsiniz. Sörf yapanları izlemek mi? O da müthiş keyifli.
Nehir üzerinde Amazonlar’a gemi yolculuğu
Peru’nun Amazon bölgesinde bulunan Iquitos şehrine Pucallpa şehrinden 2 türlü ulaşım sağlanıyor hava yolu ya da nehir üzerinde kargo gemileri ile, karayolu yok. Suyun debisine göre 5-7 gün arasında değişen bu yolculuk sırasında yolcular geminin bir katında hamakların içinde yolculuk yapıyor.
Gün ışığında nehir üzerinde ilerleyen gemi, gece olduğunda nehrin ortasında sabahın olması için bekliyor. Nehir kenarındaki yerleşim yerlerinden insanları toplaya toplata Iquitos’a kadar ulaştırıyor. Yoğun ağaçlıklı bir bölgeden geçerken gemi yavaşlıyor, gemiden bir tekne suya bırakılıyor ve kıyıya doğru ilerliyor. Birden o sıklık ağaçların içinden insanlar çıkıyor ve yolculuğa dahil olur.
Maras Tuzlası
Maras tuzlası, Peru’nun Cusco şehri yakınlarında Qaqawiñay Dağı yamaçlarında, 3380 mt yükseklikteki Urubamba Vadisi’nde yeralıyor. Maras tuzlasını diğer tuzlalardan farklı kılan ise dağın bir yamacına oluşturulan teraslar ve bu tuz teraslarının da 5000’den fazla bölüme ayırmış olması. Her tuz bahçesi Maras köyünde yaşayan aileler tarafından işletiliyor. İçindeki minerallerden dolayı bu bölgeden çıkan, rengi hafif pembeye dönük bu tuzun vücuda da faydalı olduğu söyleniyor.
Müzik ve Dans
Peru yemek konusunda olduğu gibi müzik ve dans konusunda da çok zengin bir ülke. Dans etmek ya da festival düzenlemek için bir çok sebepleri var neredeyse. Küçük bir yerleşim yerinde dahi rengarenk kıyafetler içinde değişik şapkaların altında dans edip, kutlamalar yapıldığını görebilirsiniz. Hem daha önceki şamanlık kültüründen gelen kutlamalar hem de bugünkü inançları Hristiyanlık ile ilgili kutlamaları sürdürüyorlar. Her bölgeye göre değişen şapka kültürü ise sadece dans gösterilerinde kullanılmıyor, kadınlar günlük hayatlarında da şapka kullanıyor.
Motor taksiler
Peru’nun hemen hemen her şehrinde, kasabasında ya da köyünde karşımıza çıkan motorun arkasında 2-3 kişinin sığabileceği şekilde modifiye edilmiş bu motosiklet taksiler bazen ulaşımda hayat kurtarıcı, bazen de karınca gibi her yerden çıktıkları için can sıkıcı olabiliyor. Kısa mesafelerde oldukça ucuza ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Peru’nun çukurlu yollarına dayanamayıp moto taksinin birinden çıkıp sokakta yuvarlanan tekerlekler görürseniz şaşırmayın, Perulular için bu çok normal.
Peru öylesine gezilecek bir ülke değil. Yaşanmışlıklarını hissettiriyor, insanları dokunuyor, sunduğu renklerin içinde dans ettiriyor ve her kalbe bir aşk kırıntısı bırakıyor.
Peru yazmakla bitmiyor, daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Peru Gezi Notları – 1 yazımı okuyabilirsiniz 😉