Peru kültürü her yönden öyle doyurucu ki bir çok kişinin Peru’ya dair gezilip görülecek yerler arasında sadece Machu Picchu’yu biliyor olması çok üzücü. Peru dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip, coğrafyası eşsiz, Peru yerel dansları etkileyici, rengarenk kıyafetler içindeki minnoş insanları yardımsever, güler yüzlü, meyveleri, sebzeleri midelere bayram yaptıran cinsten, geçmiş kültürlerine sahip çıkıyor, çoğunluk geleneklerine bağlı, şaman gelenekleri sürdürüyorlar, bitkilerle şifa buluyorlar, toprak Ana’ya, Güneş’e, Ay’a saygı gösteriyorlar, And Dağları bölgesinden Amazon bölgesine, oradan okyanus kıyısına gittiğinizde sanki başka bir ülkeye gitmişcesine farklılaşan kültürü ile her defasında yeni bir ülkeye gelmişçesine keyif alıyorsunuz.
2015’te Şili’de gezdiğim dönemde Şili‘de seyahat süremi uzatabilmek için o sırada en yakınımdaki Peru’nun Tacna şehrine gitmiştim. Şili’den çıkış yapıp tekrar geri döndüğümüzde Türk vatandaşlarına 90 gün vizesiz seyahat etme hakkı veriliyor. Ben de tekrar 90 günü kapabilmek için Peru topraklarına geçmiştim, 5 gün boyunca couchsurfing aracılığı ile Perulu Roger’ın evinde kalmıştım. Roger bana bir video izlettirmişti o zaman Peru ile ilgili, ellerinde makas ve Peru’nun yerel kıyafetleri ile çılgın dans gösterisi yapan bu adamları ağzım açık izlemiştim. İşte o video 😉
Bu ülkenin dans konusunda sınır tanımadığını o gün anlamalıydım! 8 ay boyunca Peru’da farklı farklı danslar gösterileri izledim.
Bisikletle Bolivya’dan Peru’ya geçtiğimde sınır şehri Puno’da evlerinin önünde oynayan çocukların ”Merhabaaaaa” diye bağırışları içinde bu ülkeye ayak basmıştım, ardından da köpekler havlayarak peşime takılmıştı 🙂 Peru köpekleri bisikletli gezginler arasında meşhur!
Peru’daki daha ikinci günümde bir köyden geçerken bir grup insanın dans edip, kutlama yaptıklarını gördüm. Ardından da geçtiğim ufaklı büyüklü bir çok yerleşim yerinde kültürel danslara, kutlamalar denk geldim. Perulular’ın dans etmek için sebepleri çok, hem eski dini inanışlarındaki kutlamaları devam ettiriyorlar hem Hristiyanlık ile ilgili kutlamaları, patates için bile dans eden bir halk.
Ayacucho şehrindeydim, mercado dedikleri kapalı pazar alanında geziniyordum, önce müzik sesleri gelmeye başladı ardında da dans ederek kutlama yapan bu Perulular ile karşılaşmıştım mesela.
https://www.youtube.com/watch?v=_AXo2OYTqm0
And Dağları’nda pedalladığım bir gün şu anm adının bile hatırlayamadığım bir köyden geçiyordum, o gün için düşüncem daha ileride bir yerde çadır atmaktı. Fakat bu adını hatırlayamadığım köyden geçerken köyden müzik sesleri geliyordu, neymiş diye köyün meydanına doğru ilerlediğimde yerel kıyafetler, maskeler içinde dans eden köylülerle karşılaşmıştım. Sonra beni bırakmadılar, ben de ayrılmak istemedim zaten 🙂
Önce dans edenlerin videolarını çekmeye başlamıştım sonra bir anda beni aralarına aldılar ve kendimi o köydekilerle dans ederken buldum, biramın son damlasını pacha mama (Toprak Ana) için toprağa dökmeyi de o köydekiler öğretmişti bana.
https://www.youtube.com/watch?v=eBXJm5Kg77Q&t=3s
Peru’ya bisikletimle geldiğim ilk zamanlarda şöyle bir yazı yazmışım, Peru’yu bu kadar çok seveceğimden habersiz bir şekilde.
Peru, Güney Amerika’daki en favori ülkem olma konusunda 1.ciliğe oynuyor.
Hale’nin kalbine giden yol danslardan geçiyor!
Peru’dan sevgiler, bu topraklara bir gün ayak basmanız dileğiyle…