Akdeniz’in en büyük adası Sicilya’da neler yapmalı?

Sicilya gezi rehberinizi genişleteceğim müsadenizle 🙂 Sicilya’da 1 sene yaşamış ve gönüllü olarak çalışmış biri olarak Sicilya’da gezilip görülecek yerler, mutfağından çıkan tatlar ve kültürü üzerine Sicilya’ya gitmeden önce okunası bir yazı.

İtalyan yazar Elio Vittorino’nun Sicilya Konuşmaları kitabındaki karakterlerden biri Sicilyalıları şöyle tanımlar:  ’’Biz Sicilyalılar içi hüzün dolu insanlarız…. Yaslı bile denebilir. Herkes her şeyin kötü yanını görmeye hazır…Her zaman başka bir şey için umutlanırız. Daha iyi bir şey için, her zaman da onu elde edemeyeceğimizden yakınırız.Her zaman kalbi kırık, her zaman üzgün…’’ İtalya’nın kuzeyinden güneyine bir yolculuk hikayesinin anlatıldığı bu kitap Sicilya’yı daha derinden anlamak için okunacak kitaplardan biri. 

Sicilya
Sicilya

Akdeniz’in en büyük adası Sicilya’ya aşık olmak için sebep çok; hala aktif olan Etna Yanardağı, mavinin her tonuyla kendine davet eden denizi, irili ufaklı adaları, üzerinde yaşamış medeniyetlerden kalan tarihi eserleri… Lav taşlarının içinde hayat bulan Bronte’nin fıstığı, Modica’nın çikolatası, deniz mahsüllü yemekleri, ekmeğinizi banmaya doyamayacağınız zeytinyağı, lezzetli şarapları, tüm pastanelerin raflarını süsleyen canoli tatlısı ile ağızlarda unutulmayacak tadlar bırakıyor. Kendinizi gerçek bir Sicilyalı gibi hissetmek için sabah saatlerinde en kalabalık anlarını yaşayan, Sicilyalıların kahvaltı için uğradıkları kahve ve tatlı atıştırmalıkların da satıldığı barlardan birine girip ”Un caffè per favore” (Bir kahve lütfen) diyerek Sicilya’da bir güne merhaba deyin.

Haydi hep beraber rotamızı Sicilya’ya çevirelim. 

Sicilya’da yapılacakların hepsini buraya sığdıramayız ama işte size 10 maddede Sicilya:

1. Circumetnea Tren Hattı

Circumetnea Treni Etna Yanardağı'nın çevresindeki yerlere ulaşımı sağlıyor
Circumetnea Treni Etna Yanardağı’nın çevresindeki yerlere ulaşımı sağlıyor

Avrupa’nın en yüksek yanardağı ve halen aktif olan Etna Yanardağı’nı çeşitli turlara katılarak ziyaret edebililirsiniz. Buna alternatif olarak yerel insanların arasına karışıp Etna’nın müziğine kulak vermek ister misiniz? Katanya şehrinden başlayıp, Etna’nın eteklerindeki kasabalardan geçerek dağın çevresinde dolanarak bir başka sahil şehri olan Giarre’a ulaşan Circumetnea trenine bir bilet alıp hemen cam kenarındaki koltuklardan birine yerleşin. Temelleri 120 yıl öncesine dayanan trende tıngır mıngır giderken hangi tarafa bakacağınızı şaşıracaksınız, öyle keyifli bir yol!

2.Catacombe dei Cappuccini (Mumya Mezarlığı Müzesi )

Mumya Mezarlığı (Catacombe dei Cappuccini) Palermo, Sicilya
Mumya Mezarlığı (Catacombe dei Cappuccini) Palermo, Sicilya

Bir mumyayla hiç burun buruna geldiniz mi?

Sicilya’nın başkenti Palermo’ da yeralan müzenin daracık koridorlarının duvarlarına asılarak sergilenen 2000 tane mumya tüylerinizi diken diken etmek için sizi bekliyor. Mezarlıkta ise toplam 8000 tane mumyanın olduğu biliniyor. 1600’lü yılların başında önce din adamlarına saygılarını göstermek için başlanan mumyalama işlemi, sonrasında asillerin, zenginlerin ve önemli insanların da öldükten sonra yer almak istediği bir mezarlık haline gelir. Sicilya’ya özgü bir mumyalama tekniği ile hazırlanan bu mumya mezarlığında en son hazırlanan mumya ise 1920’de zatürreden ölen 2 yaşındaki kız çocuğunun kıyafetleri içinde mumya cesedi yer almaktadır. 

 

 

Sicilya'nın tatlarından granita

3. Granita

Sicilya’da güne buz gibi granita ve yanında bir parça ekmekle başlamaya ne dersiniz? Granita, görünüş olarak dondurmaya benzeyen, meyvelerin suyu, şeker ve su ile hazırlanan soğuk bir Sicilya tatlısı. Granita, özel olarak hazırlanmış tatlımsı bir ekmekle servis ediliyor. Fıstık, badem, limon, çilek, şeftali, portakal, mandalina ve kahveli gibi seçenekleri var. Benim favorim bademlisi!

4. Erice

Erice, size Akdeniz’i ayaklarınızın altına sermeyi vaad ediyor. Trapani şehrinden 10 dakikalık bir teleferik yolculuğu ile ulaşabileceğiniz, deniz seviyesinden 751 metre yükseklikle bulunan, bir dağın üzerine kurulmuş bir kasaba. Gösterişli kilisesi, kale ve kuleleri ile kendine hayran bıraktırırken daracık sokaklarında yürürken huzura doğru adım atıyorsunuz adeta. 

Erice, Sicilya
Erice, Sicilya

5. Gole Alcantara (Alcantara Vadisi)

Binlerce yıl önce Etna Yanardağı’nın püskürttüğü lavların soğuk suyla birleşmesi sonucu soğumasıyla oluşan bu kanyon, sıcak Sicilya günlerinde buz gibi soğuk sularında sizi serinletmek için bire bir! Katman katman lav taşlarına dokunarak soğuk suların içinde yürüyebilir yada yüzebilirsiniz. Piknik sepetini hazırla, havlunu kap ve Alcantara’nın yolunu tut. Yaz sezonunda haftasonları Alcantara çok kalabalık oluyor, sakinlik arayanlardansanız; vadi boyunca suyun akış yönünde yürüyün, doğayla başbaşa kalabileceğiniz bölgeye ulaşacaksınız.

Gole Alcantara, Sicilya
Gole Alcantara, Sicilya

6. Arancini

Sicilya mutfağından arancini
Arancini

En şık restorandan mahalle arasındaki pastaneye kadar Sicilya’da hemen hemen her yerde rahatça bulabileceğiniz hatta Sicilya’dan İtalya’ya da taşınmış bir lezzettir arancini. Şekil olarak küçük bir portakala benzeyen ve ismini de bundan alan arancini bir nevi bizdeki içli köfeye benzer. Risotto pirincinden yapılan irili ufaklı toplar halinde hazırlanır, iç malzemesi çeşitlidir. İçi tavuk ve et gibi malzemelerle doldurulduğu gibi vejetaryenler için bezelyeli, mantarlı, fıstıklı arancini de bulunuyor. Bu lezzetin 10. y.y’da Sicilya’yı istila eden Araplar’ın mutfak kültürü ile ortaya çıktığı düşünülüyor.

 

7. Bar Garibaldi

Bar Garibaldi, Palermo, Sicilya
Bar Garibaldi, Palermo, Sicilya

Palermo sahillerindeki kalabalık, geceleri de Palermo’nun sokaklarını dolduruyor. Ellerinde içkileri ile müziklere eşlik edip dans edenlerin enerjisi sokaklara yayılıyor. Her yaştan Palermolu’nun gittiği mekanlardan biri Bar Garibaldi. Daracık bir sokağın içinde ya dışarıda ya da barın içinde Sicilya şaraplarının tadına bakıp, Palermolu’larla tanışmak için güzel bir fırsat sunuyor.

8. Testi di Turco ( Türk’ün kafası )

Sicilya’nın sembollerinden biri haline gelen kafa şeklindeki bu seramik vazoların hikayesi bir efsaneye dayanıyor.  İtalyanca’da “Testa di Moro” ya da “Testa di Turco” Türkçe’ye Türk’ün Kafası olarak çevriliyor. Moro, esmer tenli insanlara deniliyor. Bu arada Sicilya’da yaşayanlar da doğudan gelen herkese genelleme yapıyor ve Türk diye çağırıyorlar. 

Türk Kafası (Testi di Turco), Sicilya
Türk Kafası (Testi di Turco), Sicilya

Efsaneye göre 1000’li yıllarda Sicilya’nın Arap hakimiyeti altında olduğu dönemde doğudan esmer tenli bir çok kişi Sicilya’ya gelir. Sicilya’ya gelenlerden bir adam bir gün sokakta yürürken, balkonunda çiçeklerini sulayan güzeller güzeli genç bir kız görür, kıza aşık oluverir. İlan-ı aşk eder ve kız da bu aşka karşılık verir. Aradan zaman geçer. Adam, kıza memleketine döneceğini ve orada karısı ve çocukları olduğunu söyler. Genç kızı öyle üzülür, acı çeker ve sevdiceğinden ayrılmak istemez ki o gece adam uyurken sevdiceğinin kafasını keser, balkona saksı gibi yerleştirir ve içine de farkedilmemesi için fesleğen eker. Kısa bir süre sonra kafanın içinde yeşeren fesleğenler hızlıca büyümeye başlar. Genç kızın komşuları fesleğeni görünce bunun kafa şeklindeki vazonun bereketi olduğuna inanırlar ve kendi fesleğenleri için de kafa şeklinde seramikten vazolar yaptırmaya başlarlar.

9. Trapani Tuzlaları (Saline di Trapani e Paceco)

Trapani, Sicilya
Trapani, Sicilya

Sicilya’daki en güzel , en romantik ve en kızıl gün batımlarından birini izleyebileceğiniz yerlerden biri de Trapani tuzlaları. Adanın batı şehirlerinden biri olan Trapani’nin merkezinden taksiyle de ulaşabileceğiniz tuzlalara, bisiklet kiralayarak da kolayca ulaşmak mümkün. Tuz göllerinin içindeki daracık yollardan yürürken ayak seslerinize kuşların sesleri eşlik ediyor. Bu arada tuzladan ayrılırken bu bölgede yetişen keskin kokulu sarımsaklardan almayı unutmayın, şifa olsun! 

10. Fıstık Festivali ( Sagra del Pistacchio di Bronte )

Bronte kasabası, Etna Yanardağı eteklerinde konumlanmıştır ve geçiminin büyük bir kısmını fıstıktan sağlar. Fıstık ağaçlarının simsiyah lav taşların içinden hayat bulduğunu gördüğünüzde şaşkınlık yaşayacağınız kesin! Fıstık hasadı sürecinde Bronte’de yaşayan, çevredeki köy ve diğer kasabalardan kadın, erkek, çoluk-çocuk demeden bir çok mevsimsel işçi çalışmak için bu lav taşlarının üzerindeki fıstık tarlalarına gelir. Ağustos ayının son haftasından Eylül ayının ortasına kadar fıstık hasadı sürer. Eylül ayının son, ekim ayının ilk haftasonlarına denk gelen tarihlerde bu hasadı kutlamak, yorgunluklarını atmak ve fıstık üreticilerinin o seneki ürünlerini sergileyebileceği bir festival düzenlenir.

Fıstık Festivali, Bronte, Sicilya
Fıstık Festivali, Bronte, Sicilya

Fıstıklı tatlılar, pastalar, fıstıklı pizza, fıstıklı tatlı ve tuzlu soslar, fıstıklı makarna, fıstık likörü ve aklınıza gelemeyecek yiyeceklerle iştah açıcı bir festival. Sicilya’dan, İtalya’nın kuzeyinden ve başka ülkelerden gelen ziyaretçiler Sicilyalı müzik gruplarının konserlerini dinlerler, Sicilyalı dansçılarla sabahlara kadar dans edenlerin enerjisi sokaklara yayılır. Sicilya’da olmanın keyfine varmak için kaçırılmayacak festivallerden biri Sagra del Pistacchio di Bronte 

Not: Bu yazım 04.10.2017 tarihinde momondo.com sitesinde yayınlanmıştır.

Category: İtalya
Tags: İtalya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Bunlarda İlginizi Çekebilir